VRATI MAČ

I tako želite biti muškarac ili žena Božja? Ako je tako, bit će vam poslužen kalež boli. Plakat ćete radi nečega daleko goreg od fizičke boli. Govorim o boli od udaraca i odbacivanja prijatelja; o boli roditelja kad djeca gaze njihova srca i postaju im stranci; o boli između muža i žene kad se među njima podigne zid.
O, nemir koji dolazi, nemirne, besane noći – znajući da je Bog stvaran, da vi hodate po Duhu, da ljubite Isusa sa svime što je u vama, a ipak ste prisiljeni popiti kalež boli.
Ne možete pobjeći od tog kaleža. Ne možemo biti tako glupi da mislimo kako je slijediti Isusa samo sreća. Pismo kaže da bi naš pristup životu trebao biti "potpuna radost" (Jak 1,2). Međutim, isto tako kaže: "Mnoge nevolje ima pravednik" (Ps 34,20).
Petar je pokušao otjerati nevolje u svom tijelu. Izvukao je mač u Getsemaniju, rekavši u biti Isusu: "Gospodine, ne moraš kroz ovo prolaziti. Držat ću ih na odstojanju dok ti ne pobjegneš." Mnogi kršćani danas imaju isti stav. Pokušavaju ukloniti nevolje, govoreći: "Ne moram se s time suočavati. Moj Bog je dobar Bog!"
Vjerujem da je Bog vjeran. Ali Isus nam govori da ne možemo pobjeći od kaleža boli. Zapovjedio je Petru: "Vrati mač. To nije način moga Oca. Živi od svoga mača i umrijet ćeš od njega." Zatim je izjavio: "Zar možda da ne pijem kalež koji mi pruži Otac?" (Iv 18,11).
Ako vjerujete Onome koji vam pruža taj kalež – kad vidite njegov naum iza vašega trpljenja – tada ste u stanju popiti ga. Ne bojte se, jer kalež drži vaš Otac. Ne ispijate smrt nego život!