SVRHA DUHA SVETOGA - Nicky Cruz

Prva svrha Duha Svetog je da dâ snagu narodu Božjem da dosegne izgubljene i privuče ljude križu Isusa Krista. Upravo kao što nas uvjerava u naše grijehe, isto tako djeluje u srcima nevjernika dovodeći ih licem u lice s njihovim grijesima i neuspjesima, s ispraznošću njihovih života odvojenih od Boga.
Kad je Isus pripremao učenike za svoj odlazak sa zemlje, rekao im je: "Kada dođe Branitelj, kojega ću ja poslati od Oca, Duh istine koji izlazi od Oca, svjedočit će za me. I vi ćete svjedočiti, jer ste od početka sa mnom" (Iv 15,26-27).
Isus nam kaže da mi znamo istinu evanđelja jer nam ju je Duh Božji otkrio kroz njegove riječi. Duh Sveti je svjedočio u korist Božje milosti i dobrote. Naša sigurnost u naš položaj u kraljevstvu Božjem ne dolazi iz naše vlastite nade i mašte, nego od samog Stvoritelja, od njegova blagog šapata u našoj duši. Na taj način znamo da je Božja ljubav stvarna, konačna i sigurna.
Isus je išao dalje kako bi objasnio ulogu Duha Svetog: "On će, kad dođe, dokazati svijetu zabludu s obzirom na grijeh, na pravednost i na sud. S obzirom na grijeh, ukoliko ne vjeruju u me" (Iv 16,8-9).
Nije naš posao da uvjeravamo ljude u njihov grijeh. Duh Sveti to već čini. Niti smo tu da sudimo ljude za njihove grijehe. Naša uloga je jednostavno da budemo tu za njih, da im govorimo o Isusu, zagrlimo ih u njihovoj boli i trpljenju te ih s ljubavlju uvedemo u divno Božje kraljevstvo. 
Isus nije došao da osudi svijet, nego da ga spasi (Iv 3,17). Ne bismo li i mi trebali imati takav stav?
Nicky Cruz, međunarodno poznat evanđelist i plodan pisac, obratio se Isusu Kristu iz živote nasilja i kriminala nakon susreta s Davidom Wilkersonom u New Yorku 1958. godine. Priča njegova dramatičnog obraćenja ispričana je najprije u knjizi Davida Wilkersona Na život i smrt, a kasnije i u njegovoj vlastitoj vrlo traženoj knjizi Trči mali trči.