ALI SAČUVAO SAM VJERU

Pavao je sačuvao svoju vjeru u dobrim i lošim vremenima.
U svojim posljednjim danima mogao se pohvaliti: "Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao" (2 Tim 4,7). Sjetite se njegova svjedočanstva u toj točki. Mogao je reći: "Sotona je slao poslanike da me poraze u Jeruzalemu, Damasku, Aziji, Efezu, Antiohiji i Korintu. Ali ja sam sačuvao vjeru.
Pokušavao me utopiti u olujnom Sredozemnom moru. Triput sam doživio brodolom, noć i dan proveo sam na dubokom moru. Ali sačuvao sam vjeru.
Od Židova sam pet puta primio trideset devet udaraca. Bio sam bačen u zatvor; tri puta sam bio šiban, kamenovan i ostavljen da umrem. Ali sačuvao sam vjeru.
Bio sam u opasnosti na selu i u gradu, u pustinji i na moru. Opljačkali su me vlastiti zemljaci. Bio sam u opasnosti od lažne braće. Ali sačuvao sam vjeru.
Povremeno sam bio krajnje umoran, pun tjelesne boli, podnoseći besane noći. Bio sam gladan i žedan, gol u hladnoći, teško opterećen raznoraznim brigama. Ali sačuvao sam vjeru.
Bio sam u nevolji, zbunjen kamo god sam se okrenuo, u nevolji i progonstvu, ali nikada nisam bio oboren. Nikada nisam bio uzdrman u vjeri. Kroz sve to, moje pouzdanje u Gospodina nikada nije bilo uništeno" (vidi 2 Kor 11,23-28).
Ljubljeni, kad podnosite kušnje, kažnjavanje ili nevolje, ne padajte na đavolje laži. Ne dopustite da korijen gorčine uđe u vaše srce i počnete gajiti ljutnju prema Bogu: "Zašto je Gospodin to dopustio? Tako sam mu silno pokušavao ugoditi, toliko mu vjerujući. Zašto me ostavlja na cjedilu?" Bog nas je upozorio u vezi s takvim vremenima: "Ne dopustite da se to dogodi. Umjesto toga, budite revni, pažljivi, držite se svoga pouzdanja. Ono ima veliku nagradu" (Heb 10,35-36 moja parafraza).
Radije se sjetite što on kaže za nas: "Zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti" (Ps 50,15). Ostanite vjerni i zazovite ga u vašoj nevolji. Uvijek bacite svoje brige na njega!