UPRAVLJAN RIJEČJU BOŽJOM

Ako Krist vlada kao vrhovni autoritet nad svojim kraljevstvom i mi smo njegovi podanici, onda naši životi moraju biti upravljani njime. Što to točno znači biti upravljan Isusom?

Prema rječniku, upravljati znači "voditi, usmjeravati, nadzirati sva djela i ponašanje onih pod vlašću". Ukratko, mi moramo dopustiti Isusu da nadzire sva naša djela i ponašanje, uključujući svaku misao, riječ i djelo.

Isus isto tako vlada nacijama svijeta. Biblija nam govori: "Dovijeka vlada jakošću svojom, oči mu paze na narode da se ne izdignu ljudi buntovni" (Ps 66,7). "Jahve u nebu postavi prijestolje svoje, i kraljevska vlast svemir mu obuhvaća" (Ps 103,19).

Nemojte misliti da našu zemlju vode Republikanci, Demokrati ili neka druga ljudska vlast. Ne kontrolira je Wall Street niti neki velik poslovni entitet. Nikakva sila, zemaljska ili nadnaravna, ne vlada Amerikom niti bilo kojom drugom nacijom. U kontroli je sam Bog. On sjedi kao Kralj kraljeva i Gospodar gospodarâ te vlada i upravlja sa svoga nebeskog prijestolja nad svim stvorenjima.

Širom Amerike vidimo užasan raspad morala, širenje okultizma, bujanje seksualnih izopačenosti, bjesnjenje ateizma. Neki se kršćani boje da će horde pakla polako preuzeti našu naciju, uspostavljajući sotonsko kraljevstvo tame.

Ne trebamo se brinuti. Izaija nas uvjerava: "Jahve slomi štap zlikovački i žezlo vladarsko … Kako pade s nebesa, Svjetlonošo (Lucifere), sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda … A sruši se u Podzemlje, u dubine provalije. Koji te vide, motre na te, i o tebi razmišljaju: 'Je li to čovjek koji je zemljom tresao i drmao kraljevstvima'" (Iz 14,5.12.15-16).

Ljubljeni, naš Bog ni najmanje nije zabrinut u vezi sa Sotonom. On ne strahuje nad onim što mi vidimo kao zlo koje preuzima našu naciju. Samo jednom riječju iz usta našega Gospodina sotona će zauvijek otići, mučen za svu vječnost. Zbog toga, ne trebamo se bojati zla.

Ni u jednom drugom kraljevstvu Bog ne vlada vrhovno i snažno kao u svome vlastitom – onome koje je on uspostavio u srcima svoga naroda.

Isus je rekao: "Kraljevstvo je Božje u vama" (Lk 17,21). A u tom kraljevstvu – kraljevstvu našega srca – Krist vrhovno vlada nad svojim narodom, vodi nas, ozdravlja te upravlja našim djelima i ponašanjem.

"Nadaleko vlast će mu se sterat, i miru neće biti kraja" (Iz 9,6). Ovaj redak govori o Isusovoj beskrajnoj vlasti kroz svu vječnost. Ali tu je i drugo značenje: uvijek se sve više moramo podvrgavati vlasti našega Kralja.

Možete li iskreno reći da se Isusova vlast nad vama iz dana u dan sve više povećava? Dovodite li svoje ponašanje sve više i više pod njegovu vlasti?

Možda se pitate: ako je Isus u nebu te vlada sa svom vlašću s desne Očeve strane, kako onda upravlja svojim kraljevstvom ovdje na zemlji? Odgovor nalazimo u Poslanici Hebrejima. Pisac nam kaže da je u Starom zavjetu Bog govorio svome narodu kroz proroke, a danas je Gospodin odabrao govoriti kroz svoga Sina (vidi Heb 1,1-2).

Božja izričita poruka nama je Isus – božanska Riječ koja je postala tijelo. Zatim, Otac nam je poslao Duha Svetoga da nas podsjeća na riječi koje je Isus govorio dok je bio na zemlji. Na taj način, Isus upravlja nama pisanom i otkrivenom Riječju Božjom. Biblija je naše vladalačko žezlo kojim on svoju Riječ čini poznatom.

Ako želite čuti svjedočanstvo čovjeka koji je bio vođen zapisanom Božjom Riječi, naći ćete ga u Psalmu 119,11: "U srcu pohranih riječ tvoju, da protiv tebe ne sagriješim" (vidi i retke 105.123.133.162).