RAST U MILOSTI MOŽE BITI ZAGUŠEN

Pavao je upozorio Efežane: "…da ne budemo više malodobni, igračka valova, okolo tjerani svakim vjetrom nauke" (Ef 4,14). Možda mislite: "Ovaj se redak ne odnosi na mene. Moj temelj je biblijski čvrst. Nisam okolo nošen raznim novim mušicama i ispraznim trikovima 'evanđelja' koje odvraća ljude od Krista. Ja sam ukorijenjen u Riječi Božjoj."

Međutim, poslušajte ostatak Pavlova retka: "…okolo tjerani svaki vjetrom nauke u ljudskoj prijevarnoj igri, usred prepredenosti koja lukavo krči put zabludi" (Ef 4,14). Možda ne možete biti uplašeni lažnom naukom, ali Pavao kaže da još uvijek možete biti odneseni potpuno drugom stvari. I pita: "Jeste li nošeni okolo zlim planovima onih koji vam se suprotstavljaju?"

Pavlova poruka nas poziva da se još jednom ispitamo: Kako reagiramo na ljude koji sami sebe nazivaju braćom i sestrama u Kristu, a šire laži u vezi s nama?

Kad Pavao zapovijeda da ne budemo više malodobni, zapravo nam govori: "Oni vaši neprijatelji, oni koji vas kleveću i ogovaraju, podvaljuju vam i manipuliraju vama svojim lukavstvima, prepredenostima i prevarama – kažem vam, svi su oni odmetnička djeca. Zastranili su i pokvarili se. Nisu dopustili Božjoj milosti da obavi djelo u njima. Dakle, nemojte pasti na njihove pokvarene, djetinjaste igre. Oni žele da reagirate na njihovu podlost kao dijete. Ali ne smijete im odgovarati s djetinjarijama."

U sljedećem retku Pavao nas potiče da napredujemo u zrelosti: "…provodimo u život istinu u ljubav i tako učinimo da sve uraste u njega koji je Glava, u Krista" (Ef 4,15). On govori: "Ništa ne možete učiniti s prezirom koji primate, s povredama koje ste zadobili, s klevetama protiv vas te podvalama i prevarama ciljanim na vas, međutim, te stvari možete upotrijebiti za rast u milosti. Gledajte na njih kao na prilike da postanete sličniji Kristu. Odgovarajte blago, s krotkim duhom. Opraštajte onima koji su vas zlobno iskoristili."