SAD POSTOJI NOVI SAVEZ by Gary Wilkerson

"On, naprotiv, pošto je prinio samo jednu žrtvu za grijehe, zauvijek sjede Bogu s desne strane, gdje ubuduće čeka dok njegovi neprijatelji ne budu postavljeni podnožjem njegovim nogama. On je uistinu jednim jedinim prinosom učinio zauvijek savršenim one koje posvećuje" (Heb 10,12-14).

Kakva žrtva! Bog sad kaže da ovaj savez nije kao savez sklopljen s anđelima. On nije kao savez sklopljen s Adamom – kad je Adam podbacio. Niti je on kao savez obrezanja – kad su djeca Izraelova podbacila. On nije savez kao onaj sklopljen s Mojsijevim zakonom niti je on kao savez žrtve velikog svećenstva. Bog kaže da je ovo Novi savez sklopljen kroz njegova Sina Isusa Krista. To je bolji savez, izvrsniji savez, sveti savez. To je Kristov savez koji dolazi da nam donose novi život, novo stvorenje. On vadi staro i čini sve novo.

Ovo nije savez temeljen na našim djelima. To nije partnerstvo s Bogom. To nije da se Bog bavi svojim narodom pod uzajamnim uvjetima. To nije da Bog kaže: "Ja ću izvršiti ovo ako vi izvršite ono." Umjesto toga, Bog je rekao: "Je li vam dovoljno onih starih saveza? Jeste li sad dovoljno umorni od neuspjeha?" Jeste li se umorili i jeste li razočarani pokušavajući svojom vlastitom moralnom snagom pokazati koliko ste sveti pred Bogom? Jeste li se umorili gledajući sebe ravnopravnim s Bogom, kao da se Bog pogađa u svome savezu, a onda i vi, te stojite na jednakoj osnovi?

Riječ govori da je svaki pojedini savez koji je Bog davno sklopio imao jednu svrhu – da nam pokaže nesposobnost našega moralnog karaktera, nesposobnost da budemo ravnopravni s Bogom u držanju saveza (Heb 1,1). To nas konačno dovodi do točke – kao što to Bog čini kroz zakon i sada, čak u ova novozavjetna vremena – kad kažemo: "Ne mogu to sam. Ništa ti u mojoj ruci ne donosim, Gospodine. Ako ti ne uzmeš obje strane saveza, i tvoju i moju, ako ti sam ne ispuniš svoja obećanja meni i moja tebi, ne mogu opstati."

Sad postoji Novi savez!