NJEGA SNAGA DA IZBAVI

Asirska vojska opkolila je Jeruzalem. U toj točki, kralj Ezekija je odlučio: "Ovaj put se nećemo oslanjati na ruku tijela. Učinit ćemo sve na Božji način!"

Kralj se ponizio i tražio Boga u molitvi: "Čuvši to, kralj Ezekija razdrije svoje haljine, obuče kostrijet i ode u Dom Jahvin" (Ez 37,1). Priznao je: "Gospodine, znam da ti nemam dati ništa svojega osim vjere. Nemam vlastite snage da porazim Sanheriba. Opkolio nas je neprijatelj. Molim te, daj nam svoje vodstvo!"
Ezekija je znao da će Izaija imati Božju riječ vodstva te je ovaj put poslao svoje izaslanstvo tom proroku. Ti su mu ljudi rekli: "Prispješe djeca do porođaja, a nema snage da se rode" (Iz 37,3). Drugim riječima: "Ovaj put želimo učiniti sve na Božji način, ali nemamo više snage. Što da radimo?"

Izaija je imao riječ Božju za njih: "Ne boj se riječi koje si čuo … učinit ću da (Sanherib) u svojoj zemlji pogine od mača" (Iz 37,6-7). Bog je rekao: "Sad je svaki vaš neprijatelj i moj neprijatelj jer ste bitku predali meni! Ako itko govori protiv vas, ozljeđuje vas ili zlostavlja, to je napad protiv mene. Ja ću se pobrinuti za tog neprijatelja, bez obzira je li ljudski ili demonski."

"U ovaj grad on ući neće, ovamo strijele svoje neće izmetati, k njemu neće ni štit okrenuti, niti oko njega nasipe kopati" (Iz 37,33). Bog govori: "Drugi oko vas mogu padati, ali to ništa ne znači. Vi hodate u savezu sa mnom i ja sam obećao da ću se boriti protiv svakog neprijatelja koji vas napadne."

Kakvu divnu sliku je Bog dao o svojoj snazi da nas izbavi od naših neprijatelja! Neprijatelj može u nas bacati goruće strijele, ali neće nas pogoditi. Sotona nas može bučno napadati s ogromnom vojskom požuda i iskušenja, ali na kraju će biti natjeran u bijeg. Bog je izjavio: "Ja ću obraniti svako moje dijete koje dovoljno vjeruje u mene da odloži svoj vlastiti mač."