PRELAŽENJE CRTE

Kad je Isus hodao zemljom, i predobro je znao žestinu sotonine sile koja dolazi sa svim oružjem iz pakla da rešeta narod Gospodnji. Mislim da nitko od nas ne može shvatiti veliki sukob koji se sada događa u duhovnom području. Niti razumijemo kako je sotona odlučan da uništi sve vjernike koji su čvrsto odlučili svojim gladnim srcem da će s Kristom ići do kraja. Ali istina je da u našem kršćanskom hodu prelazimo crtu – crtu poslušnosti – koja uključuje svu uzbunu u paklu. Onoga trenutka kad prelazimo tu crtu i ulazimo u život poslušnosti Riječi Božjoj te se oslanjamo jedino na Isusa, postajemo prijetnja kraljevstvu tame i glavna meta demonskih vlasti i sila. Svjedočanstvo svakog vjernika koji se okreće Gospodinu svim svojim srcem uključuje iznenadan snažan napad i pojačane nevolje i kušnje.

Ako ste prešli tu crtu poslušnosti, tad u nevidljivom svijetu pokrećete valove. U Luki 22,28-34 Isus govori o tom predmetu rešetanja svetih: "Šimune, Šimune … sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu" (Lk 22,31). U Kristovo vrijeme, ljudi su običavali prosijavati pšenicu prije samog spremanja u vreće. Sipali su pšenicu u četvrtaste kutije prekrivene mrežom, zatim su okrenuli tu kutiju naopačke i žestoko je tresli. Pijesak i prljavština padali su kroz mrežu dok nije ostalo jedino zrno pšenice. U ovom retku rešetanje znači "biti drman i odvajan" – biti šokiran pokretanjem iznenadnih kušnji. Isus je upotrijebio ovu usporedbu da kaže Petru: "Sotona vjeruje da nisi ništa više od pijeska i prljavštine i da ćeš, kad te stavi u rešeto i potrese, ispasti kroz rešeto na zemlju!"

Postoje testiranja i kušnje, a onda postoji i rešetanje. Gledam na rešetanje kao na jedan važan, svestrano velik sotonski napad. On je obično stisnut u kratko, ali vrlo žestoko razdoblje vremena. Za Petra, to rešetanje bilo je samo nekoliko dana, ali u tim danima njegova je vjera bila uzdrmana kao nikada u njegovom životu; bili su to dani šoka i grizodušja. To vrijeme rešetanja istreslo je ponos koji ga je oborio. To potresanje oslobodilo je njegovu dušu prepreka koje su jednom za svagda mogle uništiti njegovo svjedočanstvo.

Hvala Bogu, Petrova vjera nije malaksala i kao što je sigurno da je Isus molio za njega da mu "vjera ne malakše", tako moli i za nas.