KAD DOLAZI REŠETANJE

"Šimune, Šimune, pazi, sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu" (Lk 22,31).

Morate razumjeti da sotona teži rešetati samo one koji prijete njegovu djelu. On ide za stablom koje ima najviše izgleda da rodi rod. Ali zašto je đavao želio rešetati Petra? Zašto je bio tako željan iskušati njega? Tri godine Petar je izbacivao đavle i ozdravljao bolesne. Sotona je čuo kako Isus obećava učenicima drugo krštenje, krštenje silom i ognjem Duha Svetoga – i drhtao je! Đavao je čuo Božji konačan plan za Petra. Shvatio je da su minule tri godine bile ništa u usporedbi s većim djelima koja će Petar i ostali učenici činiti. S obzirom da je već oborio Judu, morao je potražiti neku mjeru pokvarenosti u Petru kojom će se poslužiti da mu vjera malakše.

Poput Petra, možda ste i vi upravo sada u rešetu, rešetani i prosijavani. Ali pitate se zašto vi? I zašto sada? Prije svega, morate se radovati što imate takav ugled u paklu! Sotona nikada ne bi tražio Boga dopuštenje da vas rešeta da niste prešli crtu poslušnosti. Zašto bi inače trošio svoju snagu da vas muči, uznemiruje i plaši te trese sve što imate? Rešeta vas jer imate neku važnu ulogu u Crkvi Božjoj u ovim posljednjim danima. Bog u ovoj posljednjoj generaciji radi neku novu stvar i vas je odvojio da mnogima budete snažno svjedočanstvo. Oslobodio vas je i priprema vas za svoje vječne naume. A što su veći vaši darovi, veće vaše mogućnosti, veća vaša predanost volji Božjoj, oštrije će biti vaše rešetanje!

Kad netko prolazi kroz oganj rešetanja, što trebaju činiti oni oko njega? Što je učinio Isus u vezi s Petrovim predstojećim padom? Rekao mu je: "Ja sam molio za te da tvoja vjera ne malakše" (Lk 22,32).

Gledam u taj divan primjer Kristove ljubavi i shvaćam da gotovo ništa ne znam o tome kako ljubiti one koji su pali. Isus je definitivno onaj "prijatelj privrženiji od brata" (Izr 18,24). On je vidio i dobro i loše u Petru te zaključio: "Ovaj čovjek vrijedan je biti spašen. Sotona ga želi, ali ja ga želim daleko više." Petar je uistinu ljubio Gospodina i Isus mu je rekao: "Ja sam molio za tebe." Isus je odavna vidio da to dolazi. Vjerojatno je proveo mnoge sate pred svojim Ocem razgovarajući o Petru kako ga ljubi, kako je Petar potreban u kraljevstvu Božjem i kako ga on cijeni kao prijatelja.

Gospodine, daj nam svima takvu ljubav! Kad vidimo braću i sestre koji su u kompromisu ili na putu prema nevolji ili nesreći, daj da ih dovoljno ljubimo da ih upozorimo kao što je Isus upozorio Petra. Tada ćemo biti u stanju reći: "Molim za tebe."

Danas imamo još jedno "pisano je" s kojim se možemo boriti protiv sotone. Ono glasi: "Molio sam za te da tvoja vjera ne malakše." Đavlu možete reći: "Možda si dobio dopuštenje da me rešetaš i da pokušaš oboriti moju vjeru, ali moraš znati ovo: moj Isus moli za mene!"