ODRŽAVANJE MOLITVENOG ŽIVOTA

Da bih nadvladao duhovnu sušu, moram održavati život molitve. Kako to da nitko od nas ne moli kao što bi trebao? Znamo da sva naša bremena mogu biti podignuta kad se nasamo zatvorimo s Bogom. Glas Duha Svetoga stalno nas poziva na molitvu: "Dođi!"

Dođi na vodu koja gasi tvoju žednu dušu. Dođi Ocu koji suosjeća sa svojom djecom. Dođi Gospodaru života koji obećava da će ti oprostiti svaki grijeh koji si počinio. Dođi k Onome koji odbija osuditi te, ostaviti ili se sakriti od tebe.

Možda se pokušavamo sakriti od Boga zbog krivnje i osude, ali on se nikada ne krije od nas. Dođite hrabro do njegova prijestolja milosti, čak i kad ste sagriješili ili iznevjerili. On odmah oprašta onima koji se kaju sa svetom žalošću. Ne morate provoditi sate i dane u grizodušju i krivnju ili pokušati zaraditi svoj povratak u njegovu milost. Pođite Ocu, sagnite koljena, otvorite svoje srce i isplačite svoju agoniju i bol. Recite mu o svojoj samoći, osjećajima osamljenosti, strahu i neuspjehu.

Pokušavamo sve osim molitve. Čitamo knjige, tražimo formule i smjernice. Odlazimo k prijateljima, pastirima i savjetnicima tražeći svugdje riječ utjehe ili savjeta. Tražimo posrednike, a zaboravljamo onoga Posrednika koji ima odgovor na sve.

Ništa ne rastjerava sušu i prazninu brže od sat ili dva nasamo s Bogom. Ništa ne može zamijeniti mjesto molitve Ocu u onoj osamljenoj tajnoj klijeti. To je rješenje za svako sušno razdoblje.

"Jer na žednu ću zemlju vodu izliti, i po tlu sušnome potoke. Izlit ću duh svoj na tvoje potomstvo, i blagoslov na tvoja pokoljenja" (Iz 44,3).