SOTONA KORISTI ISTANČANE LUKAVŠTINE

"Asirski je kralj poslao … Rabsaku s velikom vojskom protiv kralja Ezekije u Jeruzalem" (2 Kr 18,17). Asirci predstavljaju današnje "priručnike za blagostanje". Đavao će paradirati svojom vojskom oko vaših zidova: ljudi snažni, lijepi i naizgled uspješni u svemu što poduzimaju. Kad ih vidite, osjećat ćete se kao u zatvoru!

Prvi trik Čovjeka grijeha jest da ispituje vjernikovo potpuno predanje pouzdanju u Gospodina. Rabsake, čije ime znači "pijan izaslanik", bio je kraljev poslanik. Ružno se podrugivao iz pobožnih (vidi 2 Kr 18,19-20). Govorio im je: "Bog vas neće izbaviti iz ove nevolje. Bit ćete oboreni! Sad ste u stvarnoj nevolji i vaša vjera neće biti od koristi."

Zatim sotona dodaje još jedan udarac govoreći vam da je Bog onaj tko je iza vaših nevolja. Asirski je poslanik tvrdio: "Naposljetku, zar sam ja mimo volju Jahvinu krenuo protiv ovoga mjesta da ga razorim" (2 Kr 18,25). Sotona će vas pokušati uvjeriti da vam se Bog osvećuje i da je bijesan na vas. To je njegova najljepša laž! On vas uvjerava da vas je Bog ostavio i predao nevolji i žalosti. Želi da mislite da su svi vaši problemi rezultat Božjega kažnjavanja za vaše prošle grijehe. Ne vjerujte! To je sotona koji je krenuo da vas uništi.

Naš Gospodin je izbavitelj, utvrda. Izaija je rekao da on dolazi "da razveseli ožalošćene na Sionu i da im dade vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu" (Iz 61,2-3).

Ne, dragi sveti, nećete biti oboreni. Samo ste pod napadom, pod baražnom vatrom neprijateljevih laži jer ste postavili svoje srce da se istinski pouzdaje u Gospodina. Sotona pokušava uništiti vašu vjeru u Boga.