ISTINSKO ZAJEDNIŠTVO

Mnogi kršćani govore o prisnosti s Gospodinom, hodanju s njim, poznavanju njega, zajedništvu s njim. Ali ne možemo imati pravo zajedništvo s Bogom ako u svoje srce ne primimo potpuno otkrivenje njegove ljubavi, milosti i milosrđa.

Zajedništvo s Bogom sastoji se od dvije stvari:

1. primanja Očeve ljubavi i
2. uzvraćanja mu ljubavi.

Svakoga dana možete sate provoditi u molitvi govoreći Gospodinu koliko ga ljubite, ali to nije zajedništvo. Ako niste primili njegovu ljubav, nemate zajedništvo s njim. Jednostavno ne možete dijeliti prisnost s Gospodinom ako niste sigurni u njegovu ljubav za vas.

Znam da kad dolazim Gospodinu, ne dolazim tvrdom, okrutnom i zahtjevnom Ocu. On me ne čeka ljutita izraza lica, spreman upotrijebiti štap na mojim leđima. On ne ide za mnom čekajući da pogriješim tako da može reći: "Uhvatio sam te!"

Ne, ja dolazim Ocu koji mi se otkrio kao čista, bezuvjetna ljubav. Ljubazan je i nježna srca, pun milosti i milosrđa, spreman ukloniti sve moje brige i bremena. I znam da me nikada neće odbiti kad ga prizovem.

Zbog toga dolazim u njegove dvore sa slavljenjem i zahvaljivanjem jer sam zahvalan za ono što je moj Bog. On se brine za sve što je u vezi sa mnom! (Vidi Psalm 100).

Prorok Sefanija kaže nešto nevjerojatno o ljubavi Božjoj za nas. On piše: "Gospod, tvoj Bog usred tebe, moćan je; on će spasiti; radovat će ti se s užitkom i počivati u svojoj ljubavi, radovat će ti se s kliktanjem" (Sef 3,17).

Ovaj redak nam govori dvije važne stvari u tome kako nas Gospodin ljubi:

1. Bog počiva u svojoj ljubav za svoj narod. Na hebrejskom ovaj izraz "počivati u svojoj ljubavi" znači: "Utihnut će zbog svoje ljubavi." Bog zapravo govori: "Našao sam svoju pravu ljubav i potpuno sam zadovoljan! Potpuno sam ispunjen u toj vezi i neću povući svoju ljubav. Moja je ljubav gotova stvar."
2. Bog dobiva veliko zadovoljstvo od svoga naroda. Sefanija svjedoči: "Raduje se nad tobom s kliktanjem." Zapravo govori: "Božja ljubav za tebe tako je velika da stavlja kliktanje na njegove usne!"

Radovati se znači "imati užitak i veselje". To je izvanjski izraz unutarnjeg veselja. To je i najviši izraz ljubavi. Hebrejska riječ koju Sefanija koristi za "radovati se" ovdje je tripudiare što znači "skakati kad je netko svladan radosnim oduševljenjem".

Možete li zamisliti našega nebeskog Oca da vas tako ljubi da skače od radosti na samu pomisao o vama? Možete li primiti li njegovu riječ da vas je ljubio prije nego je svijet bio stvoren, prije nego je čovječanstvo postojalo, prije nego ste čak bili rođeni? Možete li prihvatiti da vas je ljubio i nakon što ste pali u Adamov grijeh i postali mu neprijatelj?