BOŽJA LJUBAV PRENOSI NAM SE JEDINO KROZ ISUSA KRISTA

Prema Ivanu, sva ljubav Božja stanuje u Isusu. On piše: "Svi mi primismo od njegove punine …" (Iv 1,16). Kako smo primili Očevu ljubav? Primili smo je time što smo u Kristu.

Ali možda ćete pitati što je to tako važno u vezi s tim da znamo da nam se ljubav Božja prenosi kroz Krista? Kako to utječe na naše svagdašnje živote?

Kako ljubav Božja utječe na naše živote? Za naš primjer moramo pogledati u Krista. Isus nam je već rekao da nas Otac ljubi na isti način kao što je ljubio Sina. Kako je, dakle, Očeva ljubav utjecala na Isusa?

"Po tome smo spoznali ljubav što je on za nas dao svoj život" (1 Iv 3,16). Tu je plod ljubavi Božje u Isusu: on je sam sebe dao kao žrtvu za druge. Druga polovica ovoga retka govori nam o svrsi ljubavi Božje u našim vlastitim životima. Ona glasi: "Tako i mi moramo dati svoj život za svoju braću." Božja nas ljubav vodi da i mi predstavimo naša tijela kao žive žrtve.

Jeste li ikada razmišljali što to znači istinski položiti svoj život za svoju braću i sestre? Ivan ne govori o mučeništvu na stranom tlu. Niti misli da postanemo donatori organa. A ne misli ni da zauzmemo mjesto nekog zločinca osuđenog na smrt. Tu žrtvu prinio je sam Krist. Ne, jedini kršćanin koji može donijeti život i nadu svojoj braći jest mrtav kršćanin. Taj je sluga umro ovom svijetu – sebi, ponosu, ambiciji.

Ovaj "mrtav" kršćanin dopustio je Duhu Svetom da napravi duhovnu inventuru njegove duše. On vidi pokvarenost i bezbožnost u svome srcu. I dragovoljno ide do Božjega oltara vapeći: "Gospodine, spali me. Uzmi sve." On zna da jedino kad je očišćen krvlju Kristovom može dati život za svoju braću.