ON JE VEĆ STVORIO SREDSTVA

Kad nas Bog poziva na neko specifično djelo, već je stvorio sredstva za sve što će nam biti potrebno da to izvršimo.

"A Bog može tako obilato izliti na vas svaku vrstu milosti, da mognete imati uvijek i u svemu sasvim dovoljno svega i još imati viška za koje mu drago dobro djelo" (2 Kor 9,8).

Ovaj redak nije samo nada, on je obećanje! On započinje riječima: "A Bog može!"

Boga ne zanima samo da ispunjava naše potrebe. On vam uvijek želi dati više nego što vam je potrebno. To je ono što znači obilato – sve veća i sve obilnija opskrba!

"Onomu koji, prema snazi što silu svoju očituje u nama, može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti" (Ef 3,20).

Razmislite što je ovdje obećano: Kad ste oboreni i umorni te mislite da ne možete dalje, Bog vas je u stanju tako okrijepiti da ćete imati sve što vam je potrebno – sve vrijeme i u svakoj mogućoj situaciji.

To je kao da Gospodin govori: "Slušajte, svi vi pastiri! Slušajte, svi vi koji vjerno odlazite u moj dom, radite i molite, slavite i zagovarate! Želim vam dati obilje snage, nade, radosti, mira, počinka, financijski sredstava, ohrabrenja, mudrosti. Zapravo, želim da imate preobilno svega što vam je potrebno – sve vrijeme!"

Bog nikada nije za nas mislio da budemo duhovni siromasi, siromašni u stvarima Gospodnjim. Naprotiv, darežljivi sluga je onaj koji uživa u otkrivenju svih velikih sredstava koja je Bog za njega pripremio! I ide za tim otkrivenjem po vjeri!

"… kako stoji pisano: 'Ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube.' A nama je to Bog objavio po Duhu. Jer Duh sve ispituje, čak i dubine Božje" (1 Kor 2,9-10).

Parafrazirano: "Naši očevi nisu mogli ni shvatiti kakva je sve velika sredstva Bog pripremio! To nikada nije ušlo u njihovu viziju; nisu to nikada čuli niti su mogli zamisliti. Ali nema razloga za nas da budemo slijepi u vezi s tim stvarima, da živimo ne znajući što je naše. Naše oči moraju vidjeti, naše uši moraju čuti, to mora ući u naša srca i umove – jer mi smo narod za koga je Bog sve to pripremio! To nam je otkrio Duh Sveti!"

Doista, Biblija kaže da trebamo tražiti to otkrivenje. Pavao piše: "A mi … smo primili … Duha koji dolazi od Boga, da upoznamo darove koje nam Bog dobrostivo darova … (to) uči Duh … to se mora uz pomoć Duha prosuđivati" (1 Kor 2,12-14).

Vjerujem da se većina kršćana nije iskreno suočila sa snagom tih obećanja Božjih! Mnogo ih puta pročitamo, ali oni ostaju za nas mrtvo slovo. Nismo ih zgrabili i rekli: "Gospodine, otkrij mi što si pripremio! Otvori moj um i duh za tvoja sredstva. Tvoja Riječ kaže da moram znati te stvari koje su mi besplatno dane tako da ih mogu zahtijevati za tvoju slavu!"