NE VIŠE ROBOVI

Rečeno je da je Abraham Lincoln "oslobodio robove" Proklamacijom emancipacije. Ovaj zakonski dokument izjavljivao je da je ropstvo mrtvo i da su svi robovi oslobođeni.

Kad su se te vijesti proširile plantažama na Jugu, mnogi robovi nisu to vjerovali. I dalje su robovali svojim gospodarima uvjereni da je njihovo obećanje slobode prijevara. Brojni beskrupulozni zemljoposjednici govorili su svojim robovima da su to samo glasine te ih i dalje držali u ropstvu. Ali malo pomalo, istina im je svanula kad su vidjeli bivše robove kako sretni hodaju okolo u svojoj novostečenoj slobodi. Jedan po jedan odbacivali su svoje terete, okretali leđa ropstvu i odlazili da započnu novi život.

Možda još niste čuli ili možda to zvuči predobro da bi bilo istinito, ali Krist je na Golgoti oslobodio sve robove grijeha. Sad možete "otići" od đavla! Možete odbaciti svoj teret grijeha, otići iz sotonine vlasti i ući u novi život slobode.

Dopustite mi pokazati vam što Biblija misli kad govori o umiranju grijehu. Kad je Lincolon oslobodio robove, "stvar" ropstva je umrla. Ne robovlasnici ni robovi. Rob je mogao slobodno otići govoreći sam sebi: "Ropstvo je mrtva stvar."

Sad se rob mogao vratiti u polje i pobrati još nekoliko redova pamuka – možda iz straha ili instinktivno – ali to ga ni na koji način više nije činilo robom. Bio je slobodan, ali svoju slobodu morao je prakticirati. Proglas ga nije mogao prisiliti da se usuglasi s njime, ali niti ga je robovlasnik više mogao prisiliti na povratak. Bila je to stvar volje roba.

Biblija kaže: "… tko je mrtav, slobodan je od grijeha. A ako smo dakle umrli s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti s njim" (Rim 6,7-8).

To jednostavno znači ovo: S obzirom da je vaše ropstvo grijehu mrtva stvar – jer Krist je već proglasio da ste oslobođeni – sad ste slobodni živjeti kao novi čovjek u Kristu, smatrajući samoga sebe oslobođenim.

Krist vas ne može prisiliti da činite pravo niti vas sotona može prisiliti da činite krivo. Krist izjavljuje da ste slobodni po vjeri, ali vi se morate ponašati kao slobodan čovjek.