BOŽJE BEZGRANIČNO OPRAŠTANJE

Dragi moj prijatelju, nikada ne ograničavaj Božje opraštanje za tebe! Nema granice njegovom opraštanju i strpljivosti. Isus je rekao svojim učenicima: "Ako (ti brat) i sedam puta na dan sagriješi protiv tebe i sedam ti se puta obrati i rekne: 'Kajem se' – oprosti mu" (Lk 17,4).

Možete li to povjerovati? Sedam puta na dan ovaj čovjek namjerno griješi pred vašim očima i onda kaže da mu je žao i ja mu trebam oprostiti – i tako neprestano. Koliko će više naš nebeski Otac oprostiti svojoj djeci koji u pokajanju dokaze k njemu! Ne pokušavajte to dokučiti – i ne pitajte kako ili zašto tako slobodno oprašta. Jednostavno to prihvatite!

Isus nije rekao: "Oprostite svome bratu jednom ili dvaput, a onda mu recite da ide i ne griješi više. Recite mu da ako to ikada ponovno učini, bit će odstranjen. Recite mu da je ovisnik o grijehu." Ne! Isus je pozvao na bezgranično opraštanje, bez ikakvih zamjerki!

Božja narav je oprostiti. David je rekao: "Jer ti si, Gospode, dobar i rado praštaš, pun si ljubavi prema svima koji te zazivaju" (Ps 86,5). Bog upravo sada čeka da vaše biće preplavi radošću opraštanja. Trebate otvoriti sva vrata i prozore svoje duše i dopustiti njegovu Duhu da vas preplavi oproštenjem.

Govoreći kao kršćanin, Ivan piše: "On je žrtva pomirnica za naše grijehe; ne samo za naše nego za grijehe svega svijeta" (1 Iv 2,2).

Prema Ivanu, cilj svakog kršćanina je da "ne griješi". To znači da kršćanin nije sklon grijehu nego, naprotiv, Bogu. Ali što se događa kad to dijete, sklono Bogu, sagriješi?

"Ako tko i počini grijeh, imamo zagovornika kod Oca: Isusa Krista, pravednika" (1 Iv 2,1).

"Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti" (1 Iv 1,9).

Odloži svoju krivnju, prijatelju moj! Nijedne minute ne moraš više nositi taj teret. Otvori vrata i prozore svoga srca i dopusti da uđe ljubav Božja. On ti oprašta – iznova i iznova! On će ti dati snagu da kroz svoju borbu dođeš do pobjede. Ako ga tražiš i ako se pokaješ, bit će ti oprošteno! Prihvati to – sada!