KRIŽ NAS UČI KAKO SE ODREĆI SEBE

Naš Gospodin nijednom nije rekao: "Pognite se i dopustite da na vas stavim križ." On se ne bavi poslom novačenja; njegova vojska sve su dragovoljci. Svi kršćani ne nose križ. Možete biti vjernik a da ne nosite križ, ali ne možete biti učenik.

Vidim mnoge vjernike koji odbacuju put križa. Oni se odlučuju za dobar život s njegovim prosperitetom, materijalnim dobitkom, popularnošću i uspjehom. Siguran sam da će mnogi od njih dospjeti do neba – spasit će svoju kožu – ali neće spoznati Krista. Odbacujući trpljenje i žalost križa, neće biti sposobni upoznati ga i uživati u njemu u vječnosti, kao što će biti sveti koji su nosili križ i koji su imali udjela u patnjama.

Svoj ćete križ morati nositi dok se ne naučite odricati. Odricati se čega? Od one jedne stvari koja neprestano sprečava djelo Božje u našim životima – naš ja. Isus je rekao: "Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme križ i neka me slijedi" (Mt 16,24). Ovaj odlomak pogrešno tumačimo ako naglašavamo da je samoodricanje odbacivanje materijalnih ili nezakonitih stvari. Isus nas nije pozvao da učimo samodisciplinu prije nego uzmemo svoj križ. To je daleko ozbiljnije od toga. Isus nas traži da se odrečeno samoga sebe. To znači, odreći se vlastite umješnosti nošenja bilo kojega ili svakoga križa u svojoj vlastitoj snazi. Drugim riječima: "Ne uzimajte križ dok niste spremni odbaciti svaku pomisao da ćete postati sveti učenik kao rezultat svoga vlastitog truda i nastojanja."

Milijuni kršćana hvališu se svojim samoodricanjem. Ne piju, ne puše, ne psuju i ne čine preljubu. Oni su primjeri ogromne samodiscipline. I ni za stotinu godina ne bi priznali da je to postignuto nečim drugim osim njihovom vlastitom snagom volje. Oni prakticiraju samoodricanje, ali nikada se nisu odrekli sebe. Na neki način, svi smo tome slični. Doživljavamo "izljeve" svetosti koju prate osjećaji čistoće. Dobra djela obično stvaraju dobre osjećaje, ali Bog nam neće dopustiti misliti da nas naša dobra djela i čisti običaji mogu spasiti. Za tu stvar potreban nam je križ.

Vjerujem da nam Isus zapravo govori: "Prije nego uzmeš svoj križ, budi spreman suočiti se s trenutkom istine. Budi spreman iskusiti krizu u kojoj ćeš naučiti odreći se svoje samovolje, svoje samopravednosti, svoje samodostatnosti, svoga vlastitog autoriteta. Dići se i slijediti me kao istinski učenik možeš jedino kad slobodno priznaš da ne možeš ništa u svojoj vlastitoj snazi: svojom vlastitom snagom volje ne možeš pobijediti grijeh; svojim vlastitim nastojanjima i trudom ne možeš svladati iskušenja; svojom vlastitom pameću ne možeš iznaći rješenja.

Tvoja ljubav za Isusa može te baciti na koljena, ali tvoj križ bacit će te na lice.