BOŽJE BLAGO JE U ZEMLJANIM POSUDAMA

Jedan od redaka koji najviše ohrabruje u Bibliji je 2 Korinćanima 4,7: "Ali ovo blago nosimo u zemljanim posudama da se ona izvanredna uspješnost pripisuje Bogu, a ne nama." A onda Pavao ide dalje i opisuje te zemljane posude: to su ljudi koji umiru, uznemiravani su sa svih strana, u tjeskobi, progonjeni, obarani. Iako nikada nisu ostavljeni ili očajni, ti ljudi, upotrebljavani od Boga, neprestano su pod teretom svoga tijela i željno čekajući da se obuku u novo.

Bog se ruga iz čovječje sile. On se smije iz naših egoističnih nastojanja da budemo dobri. On nikada ne koristi velike i silne, nego slabe stvari ovoga svijeta da bi posramio mudre.

"Promatrajte, braćo, sebe koji ste pozvani! Nema vas ni mnogo na ljudsku mudrih, ni mnogo moćnih, ni mnogo plemenitih. Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta, izabra Bog da posrami jake; što je neplemenito i prezira vrijedno u očima svijeta – i čak ono čega nema – izabra Bog da uništi ono što jest, da se ni jedan čovjek ne može ponositi pred Bogom" (1 Kor 1,26-29).

Opisuje li to mene? Slab, lud, prezira vrijedan, neplemenit, čak ono čega nema! Međutim, to je njegov savršen plan; najveća tajna na zemlji. Bog nas poziva u našoj slabosti. On stavlja svoje neprocjenjivo blago u te naše zemljane posude jer mu je radost činiti nemoguće s ništa.

Vidio sam Israela Narvaeza, bivšeg vođu bande Mau Mau, kako kleči i prihvaća Krista kao Gospodina. Nije to bilo samo neko površno emocionalno iskustvo – on je to doista i mislio. Ali Israel se vratio natrag u bandu i na kraju završio u zatvoru kao sudionik ubojstva. Je li Bog digao ruke od njega? Ni na trenutak! Primivši ljubav i oproštenje od strpljivog Spasitelja, danas je Israel propovjednik evanđelja.

Jeste li podbacili? Postoji li grijeh koji vas lako zavodi? Osjećate li se kao kukavica, slab i nesposoban zadobiti pobjedu nad grijehom? No postoji li s tom slabošću u vama glad za Bogom? Žudite li za njim, ljubite ga, posežete za njim? Ta glad i žeđ ključ su vaše pobjede. To vas čini drukčijim od svih drugih koji su krivi da su iznevjerili Boga. To vas stavlja u drugi položaj. Tu glad morate održavati živom. Žeđajte za pravednošću. Nikada ne priznajte svoju slabost, nikada joj se nemojte predavati i nikada je nemojte prihvatiti kao dio svoga života.