STRAHOPOŠTOVANJE I POŠTOVANJE

Biblija je jasna da postoji strah Gospodnji koji svaki vjernik treba njegovati. Istinski strah Božji uključuje strahopoštovanje i poštovanje, ali to ide daleko dalje od toga. David nam govori: "Dođe riječ posred srca mojega o prijestupu opakoga: nema straha Božjega pred očima njegovim" (Ps 36,1). Zapravo kaže: "Kad vidim nekoga da se predaje zlu, moje mi srce govori da taj čovjek nema straha Božjeg. On ne priznaje istinu o grijehu niti o Božjem pozivu na svetost."

Činjenica je da nam sveti strah daje snagu da sačuvamo pobjedu u zla vremena. Dakle, kako postižemo taj strah? Jeremija odgovara ovim proročanstvom iz Riječi Božje: "I dat ću im srce jedno i put jedan da bi me se bojali u sve dane, na sreću svoju i djece svoje. I sklopit ću s njima Savez vječan, nikad se više neću odvratiti od njih i uvijek ću im činiti dobro; usaditi ću im u srce svoj strah da se nikad više ne odmetnu od mene" (Jer 32,39-40).

Ovo je divno obećanje od Gospodina. Ono nas uvjerava da će nam on dati svoj sveti strah. On ne baca taj strah u naše srce nekim nadnaravnim bljeskom. Ne, on svoj strah stavlja u nas kroz svoju Riječ.

Znači li to da se Božji strah usađuje u naše srce samo dok čitamo Bibliju? Ne, uopće ne. On dolazi kad svjesno odlučujemo biti poslušni svakoj riječi koju pročitamo u Riječi Božjoj. Pismo nam u tome pomaže. Ono nam govori kako je sveti strah došao na Ezru: "Ezra je nastojao svim srcem proniknuti Zakon Jahvin (i) vršiti ga" (Ezr 7,10).

Strah Božji nije samo starozavjetna zamisao. Sveti strah nalazimo spomenuti u oba Zavjeta. Stari nam govori: "Boj se Jahve i kloni se zla" (Izr 3,7). Isto tako, Novi izjavljuje: "Nema straha Božjega pred njihovim očima" (Rim 3,18). Pavao dodaje: "Očistimo se ... od svake tjelesne i duševne ljage, i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu" (2 Kor 7,1).