MORAMO MU DOPUSTITI DA NAM GOVORI

Ilija je primjenjivao silu molitve. Zatvorio je i otvorio nebo, sazvao vatru i razdvojio vodu svojim plaštem. Bio je čovjek akcije koji je čitavu vladu doveo pod svoju "čaroliju"; stajao je na gori Karmel i izrugivao se Baalovim prorocima, a zatim ih je pobio pred samim kraljevim nosom.


Ozbiljno moleći za kišu, ovaj silan čovjek ušao je u prostoriju Božjega prijestolja sedam puta. Sedam je puta Ilija govorio Bogu o ovoj jednoj potrebi. A onda se pojavio malen oblak i ovaj prorok – koji je tri i pol godine ranije zatvorio nebo i izazvao strašnu sušu – otvorio je nebo i pala je obilna kiša.


Ilija je bio ponosan na pobjedu. Dogodit će se veliko probuđenje. Pao je oganj Božji i mnogi su bili svjedoci čuda. Ovo je bilo nevjerojatno očitovanje Božje sile. Mislio je: "Sad će se i Izebela pokajati! Čak ni ona ne može opovrći sve ove znake i čudesa. Ovo je Božji trenutak za ovu naciju."


Ali kakav šok je doživio! Izebela nije bila nimalo impresionirana čudima i silom te je rekla Iliji: "Sutra u ovo vrijeme ubit ću te kao što si i ti ubio moje svećenike."


Sljedeći put kad vidimo ovoga velikana sile i akcije, vidimo ga kako se skriva u spilji na gori Horeb, gotovo tristo pedeset kilometara dalje.


Kakav prizor! Četrdeset dana i četrdeset noći proveo je razmišljajući kako su stvari pošle krivo. Zaokupio se problemima; oči su mu bile na njemu samome umjesto na Bogu. A onda ga je pozvao Bog: "Ilija, što radiš ovdje skrivajući se u ovoj spilji?"


Dureći se, odgovorio je: "Gospodine, nacija se raspada. Čitava vlada je pokvarena, nemoralna. Ljudi su otpali; ne vjeruju ni u čuda. Društvo je poludjelo. Moja poruka mi je bačena natrag u lice. Đavao je u kontroli; uhvatio je sve osim mene. Samo sam ja preostao koji je vjeran tebi, Gospodine. Skrivam se da ostane barem jedan svetac."


Ilija, prorok molitelj, zaposlen je bio za Boga, tako zaposlen očitujući silu Božju, tako zaposlen štiteći Božje kraljevstvo, da je postao jednosmjeran sluga. Često je govorio Bogu, ali malo je učinio da bi slušao. Da je slušao, čuo bi kako mu Bog govori da si je ostavio sedam tisuća svetih koji se nisu kompromitirali.