JAŠUĆI NA OBEĆANJU

Zbog Božjega "predusretnutog" obećanja, u stanju smo zahtijevati pobjedu i vlast i prije nego bitka započne. David je pjevao: "Gospode, tvojoj snazi radovat će se kralj, a tvojemu spasenju kako će tek klicati! Ti mu ispuni čežnju srca njegova, i ne odbi molbu usana njegovih" (Ps 21,1-2).

Možda se pitate: "Kako se David mogao radovati? Suočio se s najžešćim napadom u životu. Kako je mogao imati radost kad je mogao biti ranjen ili ubijen?"

David odgovara: "Jer si ga predusreo blagoslovima dobrote, na glavu mu stavio krunu od čistoga zlata" (Ps 21,3). Ono što David ovdje govori mijenja život: "Suočio sam se sa snažnim neprijateljem koji ima namjeru uništiti me. Ali moja je duša spokojna. Zašto? Gospodin je unaprijed vidio moju borbu. I izlio je na mene sigurnost svoje ljubavi. Moj neprijatelj može prouzročiti da se spotaknem ili padnem, a u nekoj točki može se činiti i da sam gotov. Ali Bog mi je rekao da ako se dignem, primit ću njegovu snagu i zadobiti bitku."

Zatim je dao ovu izjavu vjere uoči odlaska u rat: "Na glavu (mi je) stavio krunu od čistoga zlata" (Ps 21,3). Kruna od zlata koju David ovdje spominje jest simbol pobjede i vlasti. Zapravo je govorio: "Odlazim u rat jašući na Božjem obećanju za mene. Rekao je da ću izaći iz borbe noseći krunu pobjede."

Ovo ukratko opisuje nauku Božje "predusretnute dobrote": on je predvidio sve naše borbe – sve naše bitke s grijehom, tijelom i đavlom – i u svome milosrđu i dobroti platio je naš dug prije nego je došao na naplatu. Naša je pobjeda riješena.

Božja predusretnuta dobrota odnosi se posebno na one koji ljube Isusa, a iznenadi ih grijeh. Gospodin nas uvjerava da čak ako smo privremeno i oboreni, izaći ćemo iz borbe na nogama, sve zato što je Isus već platio naš dug.