BOG NAŠIH ČUDOVIŠTA

Bog je rekao Jobu: "A sada, de promotri Behemota (nilskog konja) kojeg sam stvorio zajedno s tobom" (Job 40,15). "Zar loviš Levijatana (krokodila) udicom? Zar ćeš mu jezik zažvalit užetom?" (Job 40,25).

Zašto bi Bog započeo svoje otkrivenje time da Job promotri ova dva ogromna čudovišta? Zašto bi Bog htio da Job pogleda u lice jednom nilskom konju i krokodilu?

Prije svega, Gospodin je postavio pred svoga slugu ovaj problem: "Pogledaj, Jobe, za tobom dolazi nilski konj. Što ćeš učiniti? Možeš li ga svladati svojom fizičkom snagom? Ne? Možda možeš pokušati lijepim riječima.

Pogledaj krokodila koji prijeti. Kako ćeš se nositi s njim? Ovo stvorenje ima kameno srce. On ne zna za milost." Ovo je bilo više od jednostavne lekcije iz životinjskog carstva. Bog je Jobu govorio nešto o životnim "čudovištima". Pokazao je svome sluzi da ova dva strašna, okrutna, neodoljiva stvorenja predstavljaju čudovišne probleme koji bjesne u njegovu životu.

"Promotri voden-konja. On gazi pred sobom sve što mu je na vidiku. Jobe, on je jednostavno prevelik problem da se s njime nosiš. Ni na koji način mu nisi dorastao. Ti ništa ne možeš učiniti da bi ga pripitomio. Jedino ja, Gospodin, znam kako zaustaviti takvo čudovišno stvorenje.

A što je s krokodilom, Jobe? Nikakav se čovjek ne može boriti s takvim stvorenjem. I nitko u vlastitoj snazi ne može skinuti krokodilu njegov debeli štit. Jednako je istina za tvoga duhovnog neprijatelja, đavla. Jedino ja mogu zadobiti bitku s njim."

Čujete li što Bog kaže u tom govoru? On ne govori samo Jobu, nego svim vjernicima. I izjavljuje: "Suoči se s istinom u vezi s čudovištima u svom životu. Ne možeš se s njima nositi. Ja sam jedini tko to može."

Job je odgovorio: "Moj Bog je svemoćan. On može sve. I nikakav njegov naum ne može se nikada spriječiti. Znam da se ne mogu dići protiv nilskog konja i krokodila. Ali nije važno. Znam da Bog može. Moje je jednostavno da mirno stojim i gledam spasenje Gospodnje" (vidi Job 42,1-2).