POBJEDNIK SVAKE BITKE

Bog je obećao da ćete iz svake bitke izaći kao pobjednik, okrunjeni njegovom snagom. "Uzvisi se, Gospode, u sili svojoj! A mi ćemo pjevati i hvaliti snagu tvoju" (Ps 21,13).
Kako nas Gospodin "predusreće" tim blagoslovima dobrote? Duh Sveti tjera sav strah iz nas – strah od pada, strah da ćemo biti uklonjeni od Boga, strah da ćemo izgubiti nazočnost Duha Svetoga – usađujući u nas svoju radost. Trebamo ići naprijed radujući se kao David, jer nam je Bog zajamčio da ćemo pobijediti.

Međutim, tako malo kršćana ima tu radost i veselje. Mnogi nikada ne upoznaju odmor duše ni mir Kristove nazočnosti. Hodaju okolo kao da su u koroti; radije zamišljaju da su pritisnuti palcem Božjega gnjeva nego da su pod njegovim krilima zaštite. Na njega gledaju kao na okrutnog nadzornika, uvijek spremna spustiti bič na njihova leđa. I tako žive nesretni i bez nade, više mrtvi nego živi.

Ali u Božjim očima naš problem nije grijeh, nego pouzdanje. Isus je na Golgoti jednom zauvijek riješio naš problem grijeha. On ne govori stalno: "Ovaj put si prešao crtu." Ne, nikada! Njegov stav prema nama upravo je suprotan. Njegov Duh nas neprestano poziva podsjećajući nas na Očevu dobrotu čak i usred naših neuspjeha.

Kad smo usredotočeni na svoj grijeh, pred očima gubimo sve ono što Bog najviše želi: "A bez vjere nemoguće mu je ugoditi, jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže" (Heb 11,6). Ovaj redak kaže sve. Naš Bog je nagrađivač i on tako čezne na nas izliti svoju dobrotu da nas blagoslivlja prije roka.

To je misao koju naš nebeski Otac želi da imamo o njemu. On zna kad ćemo se pokajati za svoje padove i grijehe. On zna kad dolazi naša skrušenost. Ali ne može dočekati taj datum. Zbog toga uskače i govori: "Želim svoje dijete uvjeriti da neće biti osuđeno jer sam mu već oprostio kroz krv očišćenja moga Sina."