UGODIO JE BOGU

Henok je uživao u prisnom zajedništvu s Gospodinom. Zapravo je njegovo zajedništvo s Bogom bilo tako prisno da ga je Gospodin prenio u slavu daleko prije nego je njegov život na zemlji završio. "Vjerom je Henok prenesen tako da nije vidio smrti; i više se ne nađe, jer ga Bog bijaše prenio. Prije, naime, nego bijaše prenesen, primi svjedočanstvo da je ugodio Bogu" (Heb 11,5).


Zašto je Gospodin odlučio prenijeti Henoka? Prva riječ ovoga retka vrlo nam jasno govori da je to bilo zbog njegove vjere. Štoviše, završni izraz nam govori da je Henokova vjera ugodila Bogu. Grčka korijenska riječ za ugoditi ovdje znači potpuno sjedinjen, potpuno suglasan, u potpunom jedinstvu. Ukratko, Henok je imao najprisnije moguće zajedništvo s Gospodinom koje je jedno ljudsko biće moglo imati. A to prisno zajedništvo ugodilo je Bogu.


Biblija nam govori da je Henok počeo hodati s Gospodinom nakon što je rodio svoga sina Metušalaha. U to vrijeme imao je šezdeset pet godina. Zatim je sljedećih tristo godina proveo prisno u zajedništvu s Bogom. Hebrejima nam jasno daje na znanje da je Henok bio u tako prisnom dodiru s Ocem, u tako bliskom zajedništvu, da je Bog odlučio dovesti ga k sebi kući. U biti rekao je Henoku: "U tijelu te ne mogu dalje odvesti. Da bih povećao svoju prisnost s tobom, moram te dovesti na moju stranu." I tako je povukao Henoka u slavu.


Prema Hebrejima 11,5 Henokova prisnost bila je ta koja je ugodila Bogu. Prema našem saznanju, ovaj čovjek nikada nije izvršilo neko čudo, nikada nije razvio neku duboku teologiju, nikada nije činio velika djela koja bi bila dostojna spomenuti se u Pismu. Umjesto toga, čitamo ovaj jednostavan opis života toga vjernog čovjeka: "Henok je hodao s Bogom."


Henok je imao prisno zajedništvo s Ocem. A njegov život samo je još jedno svjedočanstvo o tome što znači istinski hodati u vjeri.