UGODAN ŽIVOT

Apostol Pavao učio je kološansku crkvu: "Živite dostojno Gospodina, da mu budete ugodni u svemu; da budete plodonosni svakom vrstom dobrih djela i da napredujete u spoznaji Boga" (Kol 1,10).


Što se traži za ugodan život? Pavao nam kaže: "Obucite se, dakle, budući da ste izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost! Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor. Kao što je Gospodin vama dobrostivo oprostio, tako činite i vi" (Kol 3,12-13).


Pavao nam kroz mnoge riječi govori: "Tu je moja riječ za vas u ova kritična vremena. S obzirom da dolaze teška vremena, svoj život morate mjeriti s Gospodinovim."


Drugim riječima, moramo sami sebe pitati: "Postajem li sve sličniji Kristu? Postajem li sve strpljiviji ili se još brže raspaljujem? Jesam li ljubazniji i nježniji ili sam podliji i svadljiviji? Jesam li blaži i opraštam ili sam ogorčen i sklon zamjeranju? Podnosim li druge? Podnosim li slabosti i greške onih blizu mene ili uvijek moram ja biti u pravu?”


Pavao govori da u svjetlu dolazećeg dana neće biti važno koliko si djela obavio ili kakva dobra djela si činio. Niti koliko si bio ljubazan prema strancima, niti koliko si duša doveo Kristu. Ostaje samo ovo pitanje: Postaješ li dobar i strpljiv; opraštaš li i jesi li obziran i blag?


Ispitati svoj život s Kristom ne znači gledati toliko u ono što činimo, nego što postajemo. Takav život ne može biti postignut samo ljudskim naporom. On se ne postiže pukim donošenjem odluka govoreći: "Postat ću takav vjernik." Naprotiv, to se događa djelom Duha Svetoga, po vjeri u njegovu Riječ.


Najprije čitamo te riječi i vjerujemo da su poziv Božji nama da ispitamo sami sebe. Zatim tražimo Duha da nam pokaže tko smo u stvarnosti te se mjerimo Riječju. Nakon toga tražimo Duha Svetoga da nam pomogne promijeniti se.