ON DRŽI SVE KLJUČEVE

Kroz čitavo Pismo, najveća otkrivenja o dobroti Božjoj dolazila su ljudima tijekom njihovih nevolja, tragedija, osame i teškoća. Jedan takav primjer nalazimo u Ivanovu životu. Tri godine ovaj je učenik bio "Isusu do krila". Bilo je to vrijeme krajnjeg počinka, mira i radosti, bez nevolja i kušnji. Sve to vrijeme Ivan je primao vrlo malo otkrivenja. Znao je Isusa jedino kao Sina Čovječjeg. Kad je, dakle, primio svoje otkrivenje o Kristu u svoj njegovoj slavi?


To se dogodilo tek nakon što je bio odvučen iz Efeza u lancima. Bio je prognan na otok Patmos, osuđen na težak rad. Bio je u osami, bez zajednice, bez obitelji i prijatelja da ga tješe. Bilo je to vrijeme krajnjeg očaja, najniža točka u njegovu životu.


Tada je primio otkrivenje svoga Gospodina koje će postati posljednji element Pisma – knjigu Otkrivenja. Usred toga mračnog razdoblja svjetlo Duha Svetoga došlo je k njemu te je vidio Isusa kao nikada ranije. Doslovce je vidio Krista kao Sina Božjeg.


Ivan nije primio ovo otkrivenje dok je bio s drugim apostolima ili tijekom Isusovih dana na zemlji. Međutim sada, u svome najmračnijem satu, vidio je Krista u svoj njegovoj slavi kako izjavljuje: "Ja sam ... Onaj koji živi! Bio sam mrtav, ali, evo, živim u vijeke vjekova i imam ključeve smrti i podzemlja" (Otk 1,18). Ovo nevjerojatno otkrivenje bacilo je Ivana ničice. Ali Isus ga je podigao i pokazao mu ključeve koje je držao u ruci. I umirio je Ivana: "Nemoj se bojati" (Otk 1,17).


Vjerujem da ovo otkrivenje dolazi svakom povrijeđenom sluzi ili sluškinji, molitelju, u vrijeme njihove potrebe. Duh Sveti govori: "Isus drži sve ključeve života i smrti. Dakle, svaka smrt nalazi se u njegovim rukama." Značenje ovoga otkrivenja je da donese mir našim srcima. Poput Ivana, i mi moramo vidjeti Isusa kako stoji pred nama s ključevima života i smrti te nas umiruje: "Ne boj se. Ja držim sve ključeve." Kakav treba biti naš odgovor? Poput Joba, i mi moramo reći u vjeri: "Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino" (Job 1,21).