OSTADOH NA ŽIVOTU

Biblija nam govori da je Jakov primio nevjerojatno otkrivenje kroz svoj susret s Bogom licem u lice: "Onom mjestu Jakov nadjenu ime Penuel, jer – reče – 'Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh'" (Post 32,31). Kakva je okolnost bila iza ovog otkrivenja? Bila je to najniža i najstrašnija točka u Jakovljevu životu. U to vrijeme, Jakov se našao uhvaćen između dvije snažne sile: svoga ljutitog tasta Labana i neprijateljski nastrojenog i ogorčenog brata Ezava.


Jakov je preko dvadeset godina radio za Labana koji ga je iznova i iznova varao. Na kraju mu je bilo dosta te je, bez da je išta rekao Labanu, uzeo svoju obitelj i pobjegao.


Laban je krenuo s istoka s malom vojskom u potjeru za njim, spreman da ga ubije. Međutim, tek kad ga je Bog upozorio u snu da ne naudi Jakovu, pustio je svoga zeta da ode. No tek što je Laban izašao iz te slike, sa zapada se pojavio Ezav. Sa sobom je vodio vojsku od približno četiristo ljudi, spreman ubiti svoga brata jer mu je ukrao prvorodstvo.


Jakov se suočio s ovom strašnom situacijom uvjeren da će sve izgubiti. Stvari su izgledale krajnje beznadne; međutim u toj mračnoj noći imao je susret s Bogom kao nikada ranije. Borio se s anđelom za kojega teolozi vjeruju da je bio sam Gospodin.


Sjetite se i Joba. U njegovom najmračnijem trenutku, pojavio mu se Bog u oluji i dao mu jedno od najvećih otkrivenja samoga sebe što je ijedno ljudsko biće ikada imalo.


Bog ga je odveo u svemir, zatim dolje u morske dubine. Odveo ga je u same tajne stvaranja. Job je vidio stvari koje nitko nikada nije vidio. Pokazana mu je bila krajnja slava i veličanstvo Božje. Iz tog je iskustva izašao slaveći Boga. Govorio je: "Sad znam da možeš učiniti sve, Gospodine. Kajem se što sam sumnjao u tvoje sudove. Vidim da je sve pod tvojim nadzorom i vođeno tvojom milošću. Sve si vrijeme imao plan, ali sad te zapravo vidim vlastitim očima" (vidi Job 42,2-5).


Kad jednostavno vjerujemo, nešto se čudesno događa. Preplavljuje nas mir te smo u stanju reći: "Nije važno što će isplivati iz ovoga iskušenja. Moj Bog sve ima pod svojim nadzorom. Ničega se ne moram bojati."