USPRKOS NEMOGUĆEM

"I ne oslabivši u vjeri, ne promotri svoje već obamrlo tijelo – bijaše mu blizu sto godina – ni obamrlost maternice Sarine" (Rim 4,19).


Bit istinske vjere nalazi se u ovom jednom retku. Bog je upravo obećao Abrahamu da će dobiti sina koji će postati potomak mnogih naroda. Vrlo je značajno da Abraham nije ustuknuo od tog obećanja iako je njegovo vrijeme mogućnosti začeća djece davno prošlo. Umjesto toga, kad je primio ovu riječ od Gospodina, "ne promotri svoje već obamrlo tijelo … ni obamrlost maternice Sarine".


Za naravan um, nemoguće je da bi se ovo obećanje ispunilo. Ali Abraham se nije bavio takvom nemogućnošću. Prema Pavlu, ovaj patrijarh uopće nije trošio misao na to da Bog ne će održati svoje obećanje. I nije raspravljao s Bogom: "Ali, Gospodine, nemam više sjemena niti Sara ima život u svojoj maternici da zanese. Prošlo je vrijeme mogućnosti da moja žena donosi djecu. Kako ćeš to, Gospodine, učiniti?" Umjesto da se zabavlja takvim mislima, on jednostavno "ne promotri".


Zapravo, kad je Bog na djelu stvarajući vjeru koja je iskušana i bolja od zlata, on najprije stavlja smrtnu kaznu na svako ljudsko sredstvo. On zatvara vrata svakom ljudskom logičnom razmišljanju, zaobilazeći svako sredstvo racionalnog izbavljenja.


Vjera koja ugađa Bogu rođena je na mjestu smrti. Ovdje govorim o smrti svim ljudskim mogućnostima. To je mjesto gdje su planovi koje je stvorio čovjek isprva cvjetali, a onda su umrli. To je mjesto gdje je ljudska nada donijela trenutačno olakšanje, ali se ubrzo srušila, uvećavajući bespomoćnost.


Jeste li bili na takvom mjestu smrti? Je li vam se činilo da vam nije preostala više nijedna opcija? Niste mogli nikoga nazvati da vam da savjet. Nebo je bilo poput olova kad ste molili i molbe su vam padale na zemlju.


Izjavljujem vam: To je Bog na djelu. Njegov Duh radi da vas navede da prestanete promatrati nemoguće, da prestanete tražiti ljudske putove i sredstva, da prestanete pokušavati osmisliti svoj izlaz iz svoje situacije. Duh Sveti vas potiče: "Prestanite loviti pomoć od čovjeka. I prestanite gledati na to kako vam je situacija beznadna. To su prepreke vašoj vjeri."