POTPUNO UVJEREN

Abraham se nije pokolebao u svojoj vjeri. Naprotiv, bio je "potpuno uvjeren da je Bog kadar izvršiti što je obećao" (Rim 4,21). Shvatio je da je Bog u stanju raditi s ničim. Doista, naš Gospodin stvara iz ničega. Promotrite izvješće Postanka: Bog je iz ničega stvorio svijet. On stvara samo s jednom riječju. I on iz ničega može stvoriti čuda za nas.


Kad sve drugo podbaci, kad se iscrpi svaki vaš plan, to je vrijeme da sve bacite na Boga. Vrijeme je da se prestanete pouzdavati da ćete naći izbavljenja negdje drugdje. Zatim, kad ste jednom spremni vjerovati, morate gledati na Boga ne kao na lončara kojem je potrebna glina, već kao na Stvoritelja koji radi iz ničega. Bog će iz ničega što je od ovoga svijeta i njegovih materijala stvoriti putove i sredstva koja nikada niste mogli ni zamisliti.


Koliko je Gospodin ozbiljan u vezi s našim vjerovanjem usprkos nemogućem? Na to pitanje odgovor nalazimo u priči o Zahariji, ocu Ivana Krstitelja. Zahariju je posjetio anđeo koji mu je rekao da će njegova žena Elizabeta roditi posebno dijete. Ali Zaharija, koji je već bio vremešan kao i Abraham, odbio je to vjerovati. Sâmo Božje obećanje za njega nije bilo dovoljno.


Anđelu je odgovorio: "Po čemu ću ja to spoznati? Ja sam star, a žena mi je u poodmakloj dobi" (Lk 1,18). Jednostavno rečeno, Zaharija je promatrao nemoguće. Govorio je: "To nije moguće. Moraš mi nekako pokazati kako će se to dogoditi." To nije zvučalo razumno.


Zaharijeve sumnje nisu bile Gospodinu ugodne. Anđeo mu je rekao: "A jer nisi vjerovao mojim riječima, premda su takve da će se ipak ispuniti u svoje vrijeme, ti ćeš zanijemjeti i nećeš moći govoriti do dana dok se ovo ne zbude" (Lk 1,20).


Poruka je jasna: Bog očekuje da mu vjerujemo kad govori. Isto tako, Petar piše: "Zato neka i oni koji trpe prema volji Božjoj, preporuče svoje duše dobrim djelima vjernom Stvoritelju" (1 Pt 4,19).