četvrtak, lipnja 16, 2016

ŠTO JE PRED CRKVOM?

Što je pred crkvom Isusa Krista? To pitanje velika je briga vjernika širom svijeta. Dok se kataklizmički događaji događaju širom svijeta, mnogi se pitaju: "Hoće li Duh Sveti probuditi Crkvu prije Isusova povratka? Hoće li Kristovo Tijelo ostaviti ovaj svijet cmizdreći ili kličući?"

Novi zavjet pun je nagovještaja o otpadu posljednjeg vremena. Pojavit će se lažni proroci i mnoge će zavesti. Doći će vukovi odjeveni u ovčje runo, donoseći snažne prevare kako bi "zaveli, kad bi bilo moguće, i same izabranike Božje". Pokvarenost će bujati, uzrokujući da jednom gorljivi vjernici izgube svoju prvu ljubav. S poplavom grijeha, ljubav mnogih će ohladnjeti.

Isus je prorekao te stvari i njegova su upozorenja bila da izazovu našu vjeru. Kad neodoljiva bujica grijeha preplavi zemlju, on pita: "Hoće li Sin Čovječji, kada dođe, naći pouzdanja na zemlji" (Lk 18,8).

Krist je znao sve čemu ćemo mi danas svjedočiti: užasnim ubojstvima u školama; pojavi militantnog homoseksualizma; terorističkim djelima širom svijeta. Usred svega toga, on pita: "Hoćete li mi i dalje vjerovati, ako stvari bude postajale i gore? Hoćete li klonuti u svom pouzdanju kad se stvari ne dogode kako biste htjeli? Ili ćete se nastaviti pouzdavati u mene?"

Usprkos povećanju grijeha i pojavi velikih katastrofa, Isus je znao da će doći do velikoga probuđenja posljednjeg vremena. Duh Sveti nadahnuo je Izaijina proročanstva i Isus je dobro znao o nagoviještenom probuđenju kad se kraj približi.

Izaija je rekao da će uoči Kristova povratka širom svijeta biti veliko probuđenje. To se proročanstvo nalazi u Izaiji 54 i ukratko je izloženo u ovom retku: "Jer proširit ćeš se desno i lijevo. Tvoje će potomstvo zavladat narodima, i napućit će opustjele gradove" (Iz 54,3).

Zajedno s brojnim poznavateljima Biblija vjerujem da Izaijino proročanstvo ima dvostruku primjenu. Ono ne govori samo o stvarnom Izraelu nakon ropstva u Babilonu, nego i o duhovnom Izraelu koji će doći: Tijelu Isusa Krista, Crkvi Novog Jeruzalema. Pavao citira iz Izaije 54 kad misli na "nebeski Jeruzalem … majci našoj" (Gal 4,26). Pavao vidi Izaijino proročanstvo kao upućeno "djeci obećanja", onima koji su u Kristu po vjeri.