KRENUTI NAPRIJED U VJERI

Kažem vam, nalazimo se usred rata! Suočavate se sa zlim silama, boreći se za svoju vjeru protiv oca svih laži. On je onaj koji je usadio sve one sitne misli: "Gdje je tvoj Bog? Stvari idu iz lošega u gore. Tvoja bol, tvoje trpljenje, tvoje potrebe i dalje se gomilaju. Bog je obećao stvoriti put bijega za tebe. Gdje je, dakle, taj put? Gdje je sad tvoj Bog kad ga najviše trebaš?"

Sad ste potresani i rešetani. I usred svega toga vjera kao da je iznevjerila. Ljubljeni, imam dobru vijest za vas: Bog se ne ljuti na vas.

Možda ćete pitati: "Ne pati li Isus kad se ne pouzdajemo u njega? Ne žalosti li se Gospodin kad se kolebamo i ispitujemo njegovu Riječ i vjernost?" Da, da, apsolutno da. Ali oni koji su iznevjerili u vjeri još uvijek mogu držati svoje oči na Isusu.

Kako je strpljiv naš Gospodin, kako milosrdan! On čuje sve naše mrmljanje i ispitivanje, on vidi mnogo sumnjičavih misli u našim umovima, a ipak gleda na nas s opraštanjem i suosjećanjem.

Nakon što se Petar odrekao Gospodina, bio je obnovljen i živio veliki živjet vjere. Sjetite se, Isus mu je dao ovu riječ ohrabrenja tijekom Pashe: "Tako i ti, kad se jedanput vratiš k meni, učvrsti svoju braću" (Lk 22,32). To je Gospodnja riječ za vas pa i za mene. On nam kaže upravo kao što je rekao Petru: "Drži oči na meni. Proći ćeš kroz ovo. I pomoći ćeš svojoj braći i sestrama u mom domu."

Kasnije, u knjizi Djela (vidi Dj 12,1-10), nalazimo Petra zatvorenog u tamnici. Dolazi mu anđeo, lanci mu spadaju i on mu kaže da se digne i ide. U toj točki, Petar ne gleda u nemoguće situacije oko sebe: željezna vrata kroz koja mora proći, mnoge stražare i vojnike pored kojih mora proći izlažući život opasnosti. Umjesto toga, diže se u vjeri na anđelovu uputu i kad dolazi do željeznih vrata, ona se sama otvaraju.

Tako će to biti i za vas, dragi sveti, ako ste voljni dići se i krenuti naprijed u vjeri.