NE BRINITI SE by Gary Wilkerson

Dopustite mi da vam postavim jednostavno pitanje: Jeste li slobodni? Vjerojatno mislite: "Dakako! Otkupljen sam i učinjen svetim po Isusu te živim za njega. To je svjedočanstvo svakog vjernika."

Ali sad slijedi pitanje, pokazuje li vaš život svakoga dana slavnu slobodu koju ste upravo opisali? Bi li vaši prijatelji, supružnik i djeca rekli da ste oslobođeni? Ili ste poput mnogih kršćana koji misle da su na duhovnoj klackalici? Je li vaš život s Kristom neprestano gore-dolje, naizgled duhovan jedan trenutak, a tjelesan sljedeći?

Po vjeri mi prihvaćamo velike teološke istine o Isusovu djelu za nas – spasenje, otkupljenje, posvećenje, izbavljenje. Međutim, za mnoge od nas to su "duhovne istine" koje postoje u drugom svijetu. Pjevamo i radujemo se u crkvi nad onim što je Isus učinio za nas, no je li njegov dar slobode stvarnost u našem svakodnevnom životu?

Povremeno se svi borimo da ostanemo čisti u mislima i djelima. Kad god podbacimo u našem hodu s Bogom – što je često – pitamo se: "Je li me Bog doista oslobodio?" Ako je vaš odgovor na to negativan, ako osjećate da ste se zaglavili u životu koji je sad gore, sad dolje – možda se brinete kako zapravo stojite s Bogom. Možda povremeno čak sumnjate u svoje spasenje. Prijatelju, to nije sloboda. Dakle, što zapravo znači biti slobodan u Kristu?

Prvi dokaz toga dolazi od Isusa koji kaže: "Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat … Najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati" (Mt 6,27.33).

U posljednje vrijeme brinuo sam se u vezi s nečim vrlo stvarnim – svojim godinama! Kad sam bio u dvadesetima, gledao sam u svog oca u njegovim pedesetima i mislio: "Kako je star!" Sad kad sam ja dospio u pedesete i dobrano ulazim u drugu polovicu svoga života, počinjem se plašiti. Što mi Isus kaže za moje brige? "Gary, možeš li svojim brigama produžiti život samo za jedan lakat? Ne brini se!"

Iste riječi Krist nudi svima nama koji se bojimo u vezi s našim duhovnim životom: Ne brinite se. Kako god ste slomljeni ili nesigurni u vezi sa svojim hodom s njim, on izjavljuje: "Novo si stvorenje." Onoga trenutka kad odaberete slijediti Isusa, on vas čini novim – i to se nikada ne mijenja. Čak i kad mislite da ste daleko skrenuli, Isus kaže suprotno: "Ne brini se. Osigurao sam sve što ti je potrebno da imaš zajedništvo sa mnom."