ČUVAJUĆI VJERU

Gospodin želi ljude koji će sačuvati vjeru čak ako podnesu i gubitak svega.

"Sjećajte se prijašnjeg vremena kada ste, tek prosvijetljeni, podnosili čestu borbu – patnje … i radosno podnosili otimanje svojih dobara, jer ste znali da na nebu imate bolje i trajno imanje" (Heb 10,32.34).

Ovo govori o narodu Božjem koji je podnosio borbu, patnje, "nakon što je bio prosvijetljen". Bili su prosvijetljeni! Njihova dobra bila su izgubljena, ali vjera ih je činila radosnima, jer su njihove oči bile na "trajnom imanju".

Ako izgubite sav zemaljski imetak, hoćete li odbaciti svoje pouzdanje?

Pavao je čuvao vjeru u dobra i u loša vremena. U svojim posljednjim danima mogao se pohvaliti: "Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao" (2 Tim 4,7). Mogao bi reći: "Sotona je poslao poslanike da me unište u Jeruzalemu, Damasku, Aziji, Efezu, Antiohiji i Korintu. Ali sačuvao sam vjeru! Pet puta Židovi su mi zadali trideset devet udaraca. Mnogo puta bio sam bačen u zatvor, triput sam bio šiban, kamenovan, pljačkan, čak i od mojih vlastitih zemljaka, ali sačuvao sam vjeru!

Povremeno sam bio tako umoran, pun boli, gladan i žedan, u hladnoći i golotinji, opterećen raznoraznim brigama, međutim, sačuvao sam vjeru. Bio sam uznemiren, zbunjen, slab, progonjen, ali nikada oboren, nikada uništen, nikada uzdrman u vjeri."

U danima koji su pred nama održat će nas ove riječi: "Žalosne se vijesti neće bojati, mirno je njegovo srce uzdajuć se u Jahvu" (Ps 112,7).

"Čuvao te Jahve od zla svakoga, čuvao dušu tvoju! Čuvao Jahve tvoj izlazak i povratak odsada dovijeka" (Ps 121,7-8).

"U sjenici svojoj on me sklanja u dan kobni; skriva me u skrovištu Šatora svoga, na hridinu on me uzdiže" (Ps 27,5).

"Zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti" (Ps 50,15).