PRESTANITE I ZNAJTE

Nakon što nam Riječ govori da je Bog onaj koji prekida ratove, dodano je ovo: "Prestanite i znajte da sam ja Bog …" (Ps 46,11).

Hebrejska riječ za "prestati" je raphah, što znači pustiti; postati slab, nemoćan. Dolazi iz korijena rapha, što znači pokrpati i biti učinjen potpuno čitav rukom liječnika.

Kako je čitava Riječ Božja dosljedna! On prekida ratove i dok završava svoj posao, mi trebamo prestati s našim samopravednim nastojanjima te sve povjeriti u njegove ruke: priznati svoju slabost i nemoć te povjeriti svoju budućnost i obnovu u ruke Krista, našega velikog liječnika.

Dragi vjerniče, kida li te tvoja unutarnja borba? Možda te udara sotona, ali on te ne može povrijediti ili uništiti. Najvjerojatnije si lišavan svega i pripreman za dublje otkrivenje križa da bi bio pripremljen za veću službu za Boga.

Ti si poput Petra koji je prije Pentekosta bio lišen svega. Vidi toga velikog čovjeka Božjeg kako potpuno oboren besciljno luta judejskim brdima.

Jednom je hodao po vodi i pomogao čudesno nahraniti mnoštva. Iskusio je stvarnu slavu Božju i bio je blagoslovljen, istaknut i koristan ljubljeni sluga Kristov. Ali strašno je sagriješio, iznevjerivši Gospodina kao malo tko, te je nakon toga gorko plakao i tugovao misleći da je izgubio spasenje i službu.

"Što nije u redu sa mnom?" vjerojatno je iznova i iznova pitao sam sebe. "Kako to da nisam imao snage i sile kad sam bio kušan? Kako to da nisam imao moralnu rezervu ni volju da se oduprem neprijatelju? Zašto sam upravo ja trebao pasti? Kako bi čovjek Božji mogao učiniti takvu užasnu stvar svome Gospodinu? Kako sam morao propovijedati drugima kad sâm nisam imao silu u krizi?"

Nije Bog prouzročio Petrov neuspjeh, ali iz toga je izašlo veliko dobro. Bio je to dio lišavanja čovjeka Božjeg, dopuštenoga da se otkrije što je bilo duboko ukorijenjeno u unutarnjem čovjeku. Samo je neuspjeh mogao otkriti ponos i samodostatnost. Neuspjeh ga je slomio i otkrio mu njegovu potrebu za apsolutnom ovisnošću o svome Gospodinu za sve, u što su uključeni i čistoća i pravednost.

Upravo u sjeni križa prolazimo kroz naše najveće iskušenje i neuspjehe, a onda se probijamo do uskrsnuća!