NALAŽENJE NOVE SNAGE

Kako brzo zaboravljamo velika Božja izbavljenja u svom životu! Kako lako uzimamo zdravo za gotovo čuda koja je on u našem životu izvršio. Međutim, Biblija nam iznova i iznova govori: "Sjeti se svojih izbavljenja."

Tako smo slični učenicima. Ni oni nisu razumjeli Kristova čuda kad je tisuće nadnaravno nahranio sa svega nekoliko kruhova i riba. Isus je dvaput izvršio to čudo, jednom nahranivši pet tisuća, a drugi put četiri tisuće ljudi. Nekoliko dana kasnije, učenicima su ti događaji potpuno ispali iz sjećanja.

To se dogodilo kad ih je Isus upozorio na farizejski kvasac. Oni su mislili da im je to rekao jer su zaboravili na put ponijeti kruh. Ali Krist im je odgovorio: "Zar još ne razumijete? Ne sjećate li se više onih pet kruhova na pet tisuća ljudi, i koliko košara uzeste? I sedam kruhova na četiri tisuće ljudi, i koliko košara uzeste?" (Mt 16,9-10).

Prema Marku, Krist je bio svladan činjenicom kako su njegovi učenici brzo zaboravili taj događaj. Rekao im je: "Zar još ne razumijete i ne shvaćate?! Zar vam je srce otvrdnulo? Zar kod očiju ne vidite? Zar kod ušiju ne čujete? Zar se ne sjećate koliko košara punih ulomaka digoste kad razlomih pet kruhova na pet tisuća ljudi?" (Mk 8,17-19)

Što nam ti odlomci govore? Jasno je da nijedan od učenika nije stao da bi promislio o tome što se dogodilo kod tih čuda hranjenja. Pokušajte zamisliti ljude kako hodaju među mnoštvom naroda noseći košare i dodavajući kruhove i ribe koji se čudnovato razmnožavaju pred njihovim očima. Pomislili biste da će učenici pasti na koljena vičući: "Kako je to moguće? Ovo je strahovito! Van ljudske pameti. O, Isuse, ti si doista Gospodin!" Zamišljam ih kako potiču ljude koje poslužuju: "Evo, jedite čudesnu hranu poslanu iz slave. Osigurao ju je Isus."

Učenici su svojim vlastitim očima vidjeli ova čuda, međutim, nekako nisu registrirali njihovo značenje. Nisu razumjeli ova čuda, a jednako i vi i ja zaboravljamo čuda Božja u našem životu. Usred kriza današnjice, jučerašnja se izbavljenja brzo zaboravljaju.

Kroz Stari i Novi zavjet čitamo: "Sjećajte se silne ruke Gospodnje koja je vršila čuda za vas. Ne zaboravljajte svoja izbavljenja u prošlosti." Pogledajte kako Mojsije potiče Izraela nakon čuda na Crvenom moru: "Sjećajte se ovoga dana u koji ste izbavljeni iz Egipta, iz kuće ropstva, jer vas Jahve izbavi odande svojoj jakom mišicom..." (Izl 13,3).