MRZITE ŽIVOT DA GA NAĐETE!

"Tko ljubi svoj život, izgubit će ga; tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni" (Iv 12,25).

Ključ za obilan život upravo je ovdje u ovoj naizgled beznačajnoj i zbunjujućoj izjavi. To je Isusov poziv našem malom svijetu! Razumijevanje ovoga što on ovdje misli vrata su za otkrivenje koje donosi život. On je isto tako rekao: "Ako tko dođe k meni, a više voli svoga oca, majku, ženu, djecu, braću i sestre pa čak i svoj vlastiti život, ne može biti moj učenik" (Lk 14,26).

Krist definitivno ne može misliti da mrzimo u smislu tumačenja klasičnog rječnika: prezirati ili groziti se; ne voljeti ili odbacivati. Riječ Božja kaže: "Tko god mrzi svoga brata, ubojica je" (1 Iv 3,15). "Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima" (Kol 3,19).

Nije život taj koji trebamo mrziti, jer život je dar od Boga. Niti su ljudi ti koje trebamo mrziti; to je nije biblijski.

Mi moramo naučiti mrziti način na koji živimo život. Moramo mrziti ono što nam je učinila naša preokupiranost s obitelji i bližnjima. Je li sav vaš život čine samo vaša djeca, muž, žena, roditelji? Jesu li sva vaša radost i problemi ograničeni samo na taj mali krug?

Bog nas jednostavno poziva da proširimo svoj krug življenja. Život mora biti više od namještanja kuće, računa, školovanja, brige za roditelje, obiteljskih odnosa. Marta je bila ovisna o životu trivijalnosti, ali Marija je htjela rasti! Marija je htjela proširiti svoj horizont i Isus je pohvalio njezin pristup životu.

Ne možete rasti dok ne zamrzite svoju sadašnju nezrelost. Ne morate odbaciti svoje dužnosti i obveze prema obitelji i prijateljima, ali možete postati tako vezani dužnostima da one sprečavaju vaš rast. Jednoga se dana morate probuditi. Sveti gnjev, sveta mržnja, mora se podići u vašoj duši te morate zavapiti: "O, Bože! Mrzim što sam postao. Mrzim svoje nastupe gnjeva. Mrzim kako sam povremeno razdražljiv. Mrzim svoja loša raspoloženja. Mrzim kako sam postao sitan. Mrzim to! Mrzim to! Mrzim to!" Morate toliko zamrziti svoj sadašnji život da ćete zavapiti Bogu: "Gospodine, premjesti me u svoje slavno kraljevstvo sile i pobjede!" (vidi Kol 1,13).