ISTA VJERA

Nije li šokantno da su djeca Izraelova vjerovala da ih Bog može izbaviti iz Egipta, ali nisu mogla vjerovati da ih može uvesti u obećanu zemlju? Preživjeli su deset nadnaravnih pošasti. S užasom su promatrali dok je smrt uzimala svu prvorođenu djecu u Egiptu, dok nijedno od njihove djece nije umrlo. Bili su svjedoci nevjerojatnog prizora dok se more razdvajalo da bi se otvorio suhi prolaz za njih – i prošli su ravno kroz njega! Zatim su zadivljeni promatrali kad je more palo na faraonovu vojsku i sve ih potopilo.

"Tako Jahve u onaj dan izbavi Izraela iz šaka egipatskih, i vidje Izrael pomorene Egipćane na morskome žalu … Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi" (Izl 14,30-31).

Kako je Izrael bio uzbuđen! Sad su bili spašeni! Stari život je nestao i sad su imali novi. Od radosti su plesali ispunjeni iščekivanjem slavnoga novog života u zemlji ljepote i počinka.

"Dovest ćeš ih i posaditi na gori svoje baštine, na mjestu koje ti, Jahve, svojim učini Boravištem" (Izl 15,17).

Samo šest tjedana kasnije, narod je bio na dnu očaja! Bili su jadni, uznemireni, u strahu i prigovaranju. Zaboravili su svu Božju čudesnu silu.

"… petnaestog dana drugoga mjeseca nakon odlaska iz zemlje egipatske … sva izraelska zajednica počne mrmljati protiv Mojsija … 'Oh, da smo pomrli od ruke Jahvine u zemlji egipatskoj …'" (Izl 16,1-3).

U narednim mjesecima, taj je narod posumnjao u Boga u deset različitih prilika.

Isus je rekao: "Ne boj se, stado malo, jer je odlučio vaš Otac da vam dadne Kraljevstvo" (Lk 12,32).

Bog mi želi dati kraljevstvo? Gdje je ono?

"Kraljevstvo Božje ne dolazi tako da se to može vidjeti … kraljevstvo je Božje u vama" (Lk 17,20-21). To je nešto što posjedujete u svome unutarnjem čovjeku. To je slobodan život.

"Kraljevstvo se Božje ne sastoji u jelu i piću, nego u pravednosti, miru i radosti po Duhu Svetom" (Rim 14,17).