JA SAM SILA I SUOSJEĆANJE

"Tada Isus dozva k sebi učenike svoje i reče im: 'Žao mi je naroda. Već su tri dana uza me, a nemaju što jesti. Ne mogu ih gladne otpustiti, da ne bi klonuli na putu" (Mt 15,32).

 

Vjerujem da je Krist ovdje davao svojim učenicima jednu važnu izjavu. Govorio je: "Učinit ću za ovaj narod više nego ih samo ozdraviti. Pobrinut ću se da imaju i dovoljno kruha za jesti. Ja vodim brigu o svemu što se tiče njihova života. Morate vidjeti da sam ja više od sile. Ja sam i suosjećanje. Ako me vidite samo kao iscjelitelja, čudotvorca, bojat ćete me se. Ali ako vidite da imam i suosjećanje, ljubit ćete me i pouzdavat se u mene."

 

Ovu poruku pišem za sve koji su na rubu iscrpljenosti, blizu klonulosti, svladani svojom sadašnjom situacijom. Bili ste odani sluga hraneći druge, uvjereni da Bog može za svoj narod učiniti nemoguće. No imate neke lagane sumnje o njegovoj spremnosti da posreduje u vašoj borbi.

 

Pitam se koliki su čitatelji ove poruke izgovorili riječi vjere i nade drugima koji su bili suočeni s tužnim i naizgled beznadnim situacijama? Poticali ste ih: "Ustraj! Gospodin je moguć! On je čudotvorni Bog i njegova obećanja su istinita. Ne gubi nadu jer će odgovoriti na tvoj vapaj."

 

"Vjeruješ li doista u čuda?" To pitanje postavio mi je Duh Sveti. Moj odgovor bio je: "Dakako, Gospodine. Vjerujem u svako čudo koje sam pročitao u Pismu." Međutim, ovaj odgovor nije dovoljno dobar. Gospodnje pitanje za svakoga od nas zapravo glasi: "Vjeruješ li da i za tebe mogu izvršiti čudo?" I ne samo jedno čudo, nego čudo u svakoj krizi i u svakoj situaciji s kojom se suočavaš. Potrebno nam je više od starozavjetnih čuda, novozavjetnih čuda, minulih čuda u povijesti. Potrebna su nam najnovija osobna čuda koja su dizajnirana samo za nas i našu situaciju.

 

Sjetite se nevolje s kojom se upravo sada suočavate, vaše velike potrebe, problema koji vas najviše uznemiruje. Dugo ste molili u vezi s tim. Vjerujete li stvarno da Gospodin to može i hoće riješiti na način koji ne možete ni zamisliti? Takva vjera zapovijeda srcu da se prestane izjedati i postavljati pitanja. Ona vam govori da se odmarate u Očevoj skrbi, pouzdajući se da će on sve to riješiti na svoj način i u svoje vrijeme.