APSOLUTNO MOJ NAJMILIJI

Od 150 psalama, Psalam 34 apsolutno moj je najmiliji. On je sav o Gospodnjoj vjernosti da će izbaviti svoju djecu iz velikih kušnji i kriza. David izjavljuje: "Tražio sam Jahvu, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga ... Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi ... Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba ... Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Jahve od svih izbavlja" (Ps 34,5.8.18.20)

 

Pogledajte Davidovo priznanje u ovom psalmu: "Tražio sam Jahvu ... jadnik vapi ..." (Ps 34,5.7). Kad je to David vapio? To je moralo biti kad je u Gatu izigravao luđaka te u nazočnosti Filistejaca nije mogao glasno moliti. To nas dovodi do velike istine u vezi s Božjim izbavljenjem. Ponekad je najglasniji vapaj bez čujnog glasa.

 

Znam kako izgleda taj "unutarnji povik". Mnoge od najglasnijih molitava moga života, moji najvažniji, najbolniji i najdublji vapaji bili su učinjeni u potpunoj tišini.

 

Ponekad sam okolnostima bio tako paraliziran da nisam mogao govoriti, tako svladan situacijama koje su bile van moje moći da nisam mogao dovoljno jasno misliti da bih molio. Sjedio bih u svojoj radnoj sobi tako zbunjen da nisam bio u stanju išta reći Gospodinu, no čitao vrijeme moje je srce vapilo: "Bože, pomozi mi! Ne znam kako sad moliti, zato čuj vapaj mog srca. Izbavi me iz ove situacije."

 

Jeste li ikada bili u takvoj situaciji? Jeste li ikada mislili: "Ne znam što je sad to. Tako sam svladan svojom situacijom, tako preplavljen dubokom boli, da to ne mogu objasniti. Gospodine, ne znam čak ni što da ti kažem. Što se to događa?"

 

Vjerujem da je to točno ono kroz što je prolazio David kad su ga zarobili Filistejci. Kad je napisao Psalam 34, priznao je: "Bio sam u tako strašnoj situaciji da sam izigravao luđaka. Međutim, u sebi sam se pitao: 'Što se to sa mnom događa? Kako se to dogodilo? Gospodine, pomozi!'"

 

I tako, čini se da je David govorio: "Ovaj jadnik vapi iz svoga bića ne znajući što da moli niti kako. Ali Gospodin me čuo i izbavio me." Bio je to dubok vapaj iz srca, a Gospodin je vjeran i čuje svaki plač, bez obzira koliko slab.