BOG SVE IMA POD KONTROLOM

Upravo sada čitav svijet drhti od izbijanja terora i katastrofa širom svijeta. Svakodnevno kad se probudimo čujemo za novu katastrofu. Neki drže da smo svjedoci početka Trećega svjetskog rata.

Ljudi koji nisu vjernici postaju uvjereni da više ne postoji rješenje i da sve ulazi u kaos jer nema jednoga "svevidećeg vladara". Ali narod Božji zna drukčije. Mi znamo da ne postoji razlog za strah jer nas Biblija iznova i iznova podsjeća da Gospodin sve drži pod kontrolom. Na svijetu se ništa ne događa bez njegova znanja i vlasti.


Psalmist piše: "Jer Jahvino je kraljevstvo, on je vladar pucima" (Ps 22,29). Isto tako, prorok Izaija izjavljuje svijetu: "Pristupite, puci, da čujete, pomno slušajte, narodi; čuj zemljo, i sve što te ispunja" (Iz 34,1). On govori: "Poslušajte, narodi; okrenite uho prema meni. Želim vam reći nešto važno o Stvoritelju svijeta."


Izaija izjavljuje da kad se podigne srdžba Božja protiv naroda i njihovih vojski, sam ih Gospodin predaje uništenju. "Gle, narodi su kao kap iz vedra, vrijede kao prah na tezulji ... Svi narodi ko ništa su pred njim ... (Bog) stoluje vrh kruga zemaljskoga komu su stanovnici poput skakavaca ... 'S kime ćete mene prispodobit?'" (Iz 40,15.17.22.25).


Zatim Izaija govori narodu Božjem koji je izmučen i uznemiren događajima u svijetu. On savjetuje: "Gledajte gore u visine, u slavno nebo. Promatrajte ondje milijune zvijezda. Vaš Bog stvorio je svaku pojedinu od njih i dao joj ime. Niste li mu vi dragocjeniji od njih? Dakle, ne bojte se."


Trebamo znati da u nebu postoji karta, plan koji je naš Otac iscrtao za tijek povijesti. On zna kraj od početka. Kako taj plan ulazi u ostvarenje, vjerujem da sami sebi trebamo postaviti ovo pitanje: "Kamo je u ovom trenutku usmjereno Gospodnje oko?" Božje oko nije usredotočeno na svjetske diktatore ni na njihove prijetnje.


Pismo nas uvjerava da su bombe, vojske i sile tih divljaka kao ništa Gospodinu. On se smije iz njih kao da su samo mrlje od prašine i ubrzo će ih otpuhnuti (vidi Iz 40,23-24).