OPASNOST OD HLADNOĆE

Neki koji su otpali kažu sami sebi: "Mogu doći u ispravan odnos s Gospodinom kad god hoću. Sad jednostavno nisam spreman. Nisam ljut na Boga; samo mi je potrebno vrijeme za prijatelje, vrijeme da uživam. Znam da je Bog dobar i milosrdan, dakle, kad budem spreman, doći ću k njemu. Znat ću kad bude to vrijeme." Takve misli čujem posebno kod mladih ljudi koji otpadaju.
Duh Sveti me natjerao da vam pokažem opasnost od hladnoće. Nije da se Bog okreće od onih koji otpadaju; njegova se milost nudi neprekidno. Kristova krv prema grešnicima nikada neće izgubiti svoju snagu, ali duhovna hladnoća ima snažan predvidljiv učinak. Ona vodi do otvrdnuća srca.
Izraz "otvrdnuće" pokazuje stanje koje je izvan utjecaja bilo kakvog milostivog zauzimanja i nagovaranja Duha Svetog. Ono započinje hladnoćom – samonametnutim isključenjem od Boga, bez namjere da se posluša poziv njegova evanđelja. Nastavljanje u hladnoći prema glasu Božjem – držanje na distanci od Duha Svetog – rezultirat će otvrdnućem.
Pavao misli na to kad kaže da će uoči Kristova povratka "doći do otpada" (vidi 2 Sol 2,3).  On govori o velikom otpadu koji će uslijediti nakon što se otpusti Antikristov duh. Oni koji "nisu prihvatili ljubav prema istini" (2 Sol 2,10) past će pod veliku zabludu; vjerovat će lažima umjesto istini. Oni koji odu od Njega koji je istina, propasti će (2 Sol 2,10).
Hebrejima nudi ovo upozorenje: "Pazite, braćo, da se slučajno u koga od nas ne nađe pokvareno, nevjerno srce, tako da otpadne od Boga živoga. Naprotiv, opominjite se međusobno svaki dan sve dotle dok traje ovo 'danas', da koji od vas ne otvrdne zavodljivošću grijeha" (Heb 3,12-13).