IZVOR NAŠE SNAGE

Pisan Hebrejima hvali svjedočanstvo onih vjernika koji su bili ojačani kroz iskrenu molitvu: "… podnosili ste čestu borbu – patnje: dijelom javno izvrgnuti izrugivanjima i nevoljama … i radosno ste podnosili otimanje svojih dobara" (Heb 10,32-34).
Razmislite o tome: ljudi ovdje opisani izgubili su svoje domove, sredstva za život, sve. A ipak su mogli svjedočiti zajedno sa svojim pastorom Pavlom: "Usprkos svake kušnje koja se pojavila na našem putu, Gospodin je stajao uz nas. Dnevno je dolazio da nam daje svu snagu koja nam je bila potrebna da pobijedimo."
Ljubljeni, jeste li došli do tog mjesta? Uzdam se da možete reći: "Usprkos svega toga, znam da će me Isus sačuvati u teška vremena. I dat će mi sve što trebam jer on je moj izvor snage."
Pavao je naučio ovu tajnu snage kod svoga obraćenja. Nakon što je ostao slijep na cesti za Damask, proveo je tri dana u postu i molitvi, odlučan iskusiti stvarnu nazočnost toga Gospodina koji mu se objavio.
Upravo tada je Gospodin uputio jednog vjernika imenom Ananiju da pođe i posluži Pavlu. "On je upravo u molitvi" (Dj 9,11). Pismo zatim kaže za Pavla: "Ali je (on) bivao sve silniji" (Dj 9,22).
Tu istinu vidimo ilustriranu u usporedbi koju je Isus ispričao u vezi s čovjekom koji je tražio kruha od prijatelja u ponoć. Čovjek nije imao kruha, ali je znao da njegov prijatelj ima sav kruh koji mu je potreban. I tako je nastavio udarati i kucati po vratima dok se njegov prijatelj nije digao, otvorio vrata i dao mu kruha.
Ljubljeni, taj prijatelj s kruhom je Isus. On je bliži od brata i on će nas snabdjeti sa svime što nam je potrebno. To uključuje ne samo hranu, odjeću i zaklon (vidi Mt 6), nego i ohrabrenje, snagu i mir.