TRČITE DA POBJEDITE - Gary Wilkerson

Jizreel je bio grad koji se isticao u vojevanju zbog svoga ogromnog voznog parka bojnih kola. Bojna kola predstavljaju snagu čovjeka i nagovještavaju sposobnost da se pohita naprijed s velikom spretnošću i silom.
Mi danas imamo "stil života bojnih kola" – život udobnosti i lakoće, kad su sve naše potrebe osigurane. Ako nešto želimo učiniti, samo jurimo naprijed i to činimo.
Stil života bojnih kola može uvelike privlačiti kršćane s njihovim standardom uspjeha – materijalnim bogatstvom, sigurnošću, udobnošću. Ali pravi sluga Božji ne traži te stvari na prvom mjestu; umjesto toga, on traži da bude poslušan glasu svoga Gospodara te ide za interesima njegova kraljevstva. Taj sljedbenik rano u svom životu vjere nauči da time što najprije slijedi Gospodina, "sve drugo (hrana, odjeća, zaklon) će mu se nadodati" (Mt 6,33).
Ilija je znao za bolje nego da gleda u sredstva ovoga svijeta. Zamislite prizor kad se obratio kralju Ahabu koji je visoko sjedio u svojim briljantnim kolima, uzdižući se nad poniznim prorokom. Da, Ilija je neustrašivo progovorio Ahabu: "Upregni i silazi" (1 Kr 18,44). Ali sljedeće čitamo: "Ruka je Jahvina bila nad Ilijom, te on, opasavši se, otrča pred Ahabom sve do  … Jizreela" (1 Kr 18,46). Božji čovjek pretrčao je kola u udaljenosti od mnogo kilometara! Kako je Ilija to uspio? Izraz "opasati se" znači da "se pripremio za trku".
Kad Petar u 1 Pt 1,13 kaže: "Opašite svoje bokove, to jest svoj um", on kaže da se trebamo pripremiti za borbu učvrstivši naše vjerovanje i pouzdanje u Gospodina. A Apostol Pavao je upotrijebio trku kao sliku našega kršćanskog života. U svojoj posljednjoj poslanici, rekao je: "Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao" (2 Tim 4,7).
I mi možemo trčati sa snagom te zadobiti nagradu ako se ispravno pripremimo za trku.