IZABIRITE SVOJE PRIJATELJE MUDRO

Jošafat, judejski kralj, vraćao se kući nakon što je bio s Ahabom, pokvarenim izraelskim kraljem. Gospodin mu je u susret poslao proroka s ovim snažnim riječima: "Iziđe preda nj Hananijev sin vidjelac Jehu i reče kralju Jošafatu: "Zar da pomažeš bezbožniku i da ljubiš Jahvine mrzitelje? Zato i udara na te srdžba Jahvina" (2 Ljet 19,2).
Bog mu je rekao: "Ahab je bio moj neprijatelj – idolopoklonik – i ti si se s njim sprijateljio. Sudjelovao si u njegovu pokvarenom životu i nisi zauzeo stav protiv njega. Možda misliš da je to mala stvar povezati se s nekim tko je protiv mene, ali ne shvaćaš posljedice takvih djela."
U toj točki možda ćete pomisliti: "Razumijem da je Ahab bio zao, ali kad se ja sjetim svojih prijatelja, ni na koji ih način ne mogu smatrati Božjim neprijateljima." Međutim, promotrite što kaže Riječ.
Uzima li vaš prijatelj Gospodnju stranu u svemu? "Tko nije sa mnom, taj je protiv mene" (Lk 11,23).
Je li savjet vašeg prijatelja pun bunta? "Buntovnost je kao grijeh vračanja" (1 Sam 15,23).
Govori li vaš prijatelj loše o pobožnim ljudima? "Tko osuđuje pravoga … mrzak je Jahvi" (Izr 17.15).
To nije igra! Vaši prijatelji ozbiljna su stvar Bogu jer njihova djela imaju ozbiljne posljedice. "Svoja si usta predao pakosti … i kaljaš sina matere svoje … Shvatite ovo svi vi koji Boga zaboraviste, da vas ne pograbim, i nitko vas spasiti neće" (Ps 50,19-20.22).
Hvala Bogu, kralj se ponizio i pokajao: "Jošafat se uplaši i stade tražiti Jahvu" (2 Ljet 20,3). Bog je odgovorio na Jošafatovu slomljenost dajući Judi potpunu pobjedu nad Moapcima. Biblija nam kaže: "Tako je počinulo Jošafatovo kraljevstvo, jer mu je Bog dao mir odasvud uokolo" (2 Ljet 20,30).