POMUČITI SE NIJE ODGOVOR - Jim Cymbala

Mnogi od nas žele više od Boga, ali ne do točke da budemo ismijani. Naši zapadnjački umovi misle: "Želim služiti Gospodinu, ali ostat ću u kontroli." Ali to nije kako je Crkva započela. Crkva je započela s Duhom nadziranim kršćanima koji su se predali Bogu. To je radikalno, da, ali na taj način je to činio i Gospodin.
Netko će možda reći: "Da, ali mi smo uznapredovali na tom novozavjetnom stilu kršćanstva." Ako je tako, želim vidjeti duhovni plod koji je naš napredak proizveo. Ljudi su možda izrugivali one prve "neprofinjene" kršćane, ali tisuće su se spasile u prva četiri poglavlja Djela. Riječ Božja se cijenila. Crkve su bile pune požrtvovne ljubavi. Sveto uzbuđenje prožimalo je ozračje. Jesmo li stvarno napredovali u tome?
U Djelima 2, kad su se učenici skupili na jednom mjestu, Duh Svetio je sišao na njih i progovorili su u jezicima koje nisu znali. Ne želim raspravljati o govorenju u jezicima, ali želim istaknuti da kad je Duh sišao na njih, odmah su počeli činiti nešto što ranije nisu mogli. "Kad nastane spomenuta huka, narod se zgrnu i ostade zbunjen, jer ih je svaki pojedini čuo gdje govore njegovim jezikom. Začuđeni i zadivljeni pitali su: 'Zar nisu svi ovi što govore Galilejci? Pa kako ih onda svaki od nas čuje gdje govore njegovim materinskim jezikom'" (Dj 2,6-8).
Učenici su govorili stvarnim jezicima koje nisu znali. Činili su nešto za što nije moglo biti drugog objašnjenja nego da je Bog bio njihov izvor. Nepobitan izraz Duhom nadziranog života je da ćemo biti podignuti iznad ograničenja pukih prirodnih talenata i sposobnosti.
Ironija Duhom ispunjenog života je da moramo predati silu da bismo stekli veću silu. Koliko puta ste imali problem kad ste nešto radili pa ste se onda pomučili malo jače? Jeste li se ikada pomučili da se disciplinirate da više čitate Biblije ili da dulje molite? Da ljubite neku nedragu osobu? Da budete hrabri kad osjećate da se bojite? Kako je to funkcioniralo za vas?

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.