UVRIJEŽENI I UTEMELJNI U LJUBAVI

"… da Krist stanuje u vašim srcima po vjeri; da u ljubavi uvriježeni i utemeljeni budete sposobni shvatiti zajedno sa svim svetima koja je tu širina, duljina, visina i dubina, i upoznati ljubav Kristovu koja nadilazi spoznaju, da budete ispunjeni do sve punine koja dolazi od Boga" (Ef 3,17-19).

Uvriježeni i utemeljeni ovdje znači "pod vama sagrađen dubok i čvrst temelj spoznaje i razumijevanja ljubavi Božje za vas". Drugim riječima, spoznaja ljubavi Božje za vas temeljna je istina na kojoj se moraju graditi sve druge istine.

Primjerice, to je ono na čemu se gradi strah Božji. Sveti strah Božji nije bojazan da je Bog spreman oboriti vas uhvati li vas u nekoj pogrešci. Naprotiv, to je strah od njegove svetosti protiv pobune – i onoga što on čini onima koji više vole tamu od svjetla.

Kršćani koji žive u krivnji, strahu i osudi nisu "uvriježeni i utemeljeni" u ljubavi Božjoj. Naš nebeski Otac poslao je svoga Sin da umre za naše grijehe i slabosti. No bez potpune spoznaje i potpunog razumijevanja takve ljubavi za vas, nikada nećete imati čvrst i postojan temelj!

"… da … budete sposobni shvatiti … ljubav Kristovu" (Ef 3,18-19). Grčka riječ za shvatiti ovdje nudi tumačenje "željno se domoći ili dohvatiti". Apostol Pavao misli da dohvatite tu istinu i učinite je temeljem svoga kršćanskog života. On vam govori da ispružite svoje duhovne ruke i kažete: "Ovo ću dohvatiti!"

Možda ste pod napadom kušnje koje kao da se ne možete otresti. Ili možda imate osjećaj da nikada ne dosežete mjeru, da ste nedostojni, strah da će vam đavao podmetnuti nogu i da ćete iznevjeriti Boga.

Ovo je dan da se probudite na ljubav Božju za vas! Moja molitva je da vas, dok čitate ovu poruku, nešto duboko u srcu dotakne, tako ste u stanju reći: "U pravu si, brate Dave. To se odnosi na mene; ne želim više tako živjeti!" Želim da se domognete te istine – da vam ona otvori oči i pomogne vam ući u potpuno novo područje radosti i mira u vašem dnevnom hodanju s njim.