PRESTANI ŽIVJETI KAO JADNIK

Jesi li umoran živjeti kao jadnik kad je sve što trebaš već osigurano? Vjerojatno je tvoja pozornost usredotočena na pogrešnu stvar. Jesi li sklon baviti se svojim slabostima, kušnjama i prošlim neuspjesima? Kad pogledaš u svoje srce, obeshrabruje li te ono što vidiš? Jesi li dopustio da se uvuče krivnja?

Ljubljeni, potrebno je da gledaš na Isusa, začetnika i završitelja tvoje vjere! Kad dolazi sotona i pokazuje na neku slabost u tvom srcu, imaš svako pravo reći: "Moj Bog zna sve to i još uvijek me ljubi! I dao mi je sve što mi je potrebno da postignem pobjedu i zadržim je!"

"… ma za što nas naša savjest osuđivala … Bog je veći nego naša savjest. On poznaje sve" (Iv 3,20). On zna sve o tebi – i još uvijek te dovoljno ljubi da kaže: "Dođi i uzmi sve što ti je potrebno. Moje skladište je otvoreno!"

Vrata u njegovo skladište široko su otvorena i njegovo bogatstvo toliko je da pretječe. Bog nas potiče: "Dakle, pristupajmo s pouzdanjem k prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć" (Heb 4,16).

Koliko godina si vani? Imaš Oca koji je spremio veliko i dragocjeno blago za tebe, a ti ga ipak nisi zatražio.

Usporedba o izgubljenom sinu pokazuje da je, ušavši i uživajući u blagu svoga oca, imao dvoje: svoj zemaljski živjet mogao je živjeti s obiljem opraštanja, radosti, mira i počinka, a kad ga je smrt uvela u njegovu vječnu baštinu, mogao je potpuno uživati u onome što je već upoznao na zemlji.

Doista je veći grijeh počinio stariji brat koji je ostao kod kuće, hodao poslušno i nikada nije iznevjerio oca. Da, grijeh je tratiti imetak našeg Oca na razbludan život i odbjegli duh, ali čak je veći grijeh odbijati veliku ljubav Božju – ostaviti nezatražena obilna sredstva koja nam je on dao uz tako veliku cijenu.

Izgubljeni sin nije bio kažnjen, ukoren i podsjećan na svoj grijeh jer Bog ne dopušta da je grijeh središte obnove! Tu je bilo pravo pokajanje i sveta žalost i sad je bilo vrijeme da se pristupi gozbenom stolu – jede i slavi. Otac je rekao starijem sinu: "Tvoj je mlađi brat bio izgubljen, ali sad je ponovno kod kuće. Oprošteno mu je i sad je vrijeme za radost i sreću!"