SNAŽNO DUHOVNO RICINUSOVO ULJE

Božja zapovijed da ljubimo svoje neprijatelje može izgledati kao gorki neprijatan lijek. Ali poput ricinusova ulja koje sam morao gutati u mladosti, to je lijek koji ozdravlja.

Isus vrlo jasno izjavljuje: "Čuli ste da je rečeno: Ljubi bližnjega svojega, a mrzi neprijatelja svojega. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje, blagoslivljajte one koji vas proklinju, činite dobro onima koji vas mrze i molite za one koji vas zlostavljaju i koji vas progone" (Mt 5,43-44).

Je li Isus ovdje protuslovio zakonu? Uopće ne. On je ukinuo duh tijela koji je ušao u zakon. U to vrijeme Židovi su voljeli samo druge Židove. Židov se nije smio rukovati s Nežidovom niti dopustiti da njegov plašt dotakne odjeću Nežidova. Međutim, to nije bio duh zakona. Zakon je bio svet i govorio je: "Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga kruhom i ako je žedan, napoj ga vodom. Jer mu zgrćeš ugljevlje na glavu, i Jahve će ti platiti" (Izr 25,21-22).

Možemo mrziti nemoralna djela onih na vlasti. Možemo mrziti grijehe homoseksualaca, onih koji vrše pobačaje i svih onih koji preziru Krista. Ali Gospodin nam zapovijeda da ih ljubimo kao ljude – ljude za koje je Isus umro. On nam zapovijeda da za njih molimo. Ako ikada nekoga prezrem, ne predstavljam doista Krista.

Na Petoj aveniji ovdje u gradu New Yorku gledao sam paradu homoseksualaca. Dvjesto pedeset tisuća homoseksualaca, mnogi napola goli, nosili su parole koje su govorile: "Bog je homoseksualac". Vidio sam ih kako probijaju kordon i skaču na kršćane koji su nosili transparente: "Bog mrzi vaš grijeh, ali ljubi vas."

Od ljutnje sam pocrvenio. Držao sam da bih na njih trebao sazvati sodomski oganj. Ali promislivši malo, rekao sam u svome srcu: "Ja sam kao učenici koji su htjeli sazvati oganj da proždre one koji su odbili Isusa."

Kažem, homoseksualnost je grijeh! Tako i blud! Tako i gorčina i neopraštanje.

Ljubiti svoje neprijatelje? Ljubiti one koji nam griješe u lice? Moliti za njih? Blagoslivljati one koji vas proklinju?

To je upravo ono što je Isus rekao!

Dakle, činimo to!