PREPREKE RASTU U MILOSTI

U Efežanima 4,31 Pavao nabraja stvari koje moramo ukloniti iz svojih života ako želimo rasti u Kristovoj milosti: "Neka se ukloni do vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike i pakosti, sa svakom vrstom zloće."

Ove stvari na Pavlovom popisu ni u kom slučaju ne smijemo preskočiti! Apostol kaže da se apsolutno moramo suočiti s tim stvarima ako želimo rasti u milosti. Ako zanemarite stvari srca koje Pavao ovdje spominje, ožalostit ćete Duha Svetoga. Vaš će rast zakržljati i završit ćete kao duhovni zombi.

Prve tri stavke na Pavlovom popisu – gorčina, srdžba i gnjev – tumače same sebe. Gorčina je odbijanje riješiti se starih rana ili oprostiti krivnju iz prošlosti. Gnjev je utvrda ljutnje povezana s nadom za osvetom. Srdžba je ogorčenje – brz, eksplozivan izljev ili polagan nastup ozlojeđenosti prema nekome. Pakost su riječi koje ruše, suprotno od izgrađivanja ili govorenja riječi izgradnje; pakost je zla i bolna.

Vika je iznenadan ispad nad ničim – nepotrebna graja, glasna buka bez razloga. Vičemo kad od nečega beznačajnog radimo nešto veliko ili kad radije stvaramo scenu nego da pomognemo ili ozdravimo.

Posljednja točka je zloća. Zloća je želja vidjeti nekoga drugog da pati. Za mnoge kršćane zloća je nada da će Bog kazniti nekoga tko nas je povrijedio. To je đavolji duh i obično je skriven duboko u srcu.

Kad Pavao kaže: "Odbacite sve te zle stvari od sebe", ne govori o brzom popravku. On opisuje proces – rast kojem je potrebno vrijeme. Dok se rješavamo tih zala, povremeno možemo podbaciti, ali ako se brzo pokajemo i ispravljamo stvari s čovjekom, s vremenom će te stvari izblijedjeti.