MINUTU PRIJE PONOĆI

U 1 Samuelovoj 13 vidimo da se Šaul suočio s presudnim trenutkom s kojim se na kraju mora suočiti svaki vjernik. To je vrijeme krize kad smo prisiljeni odlučiti hoćemo li po vjeri čekati na Boga ili postati nestrpljivi i uzeti stari u svoje ruke.

Šaulov presudni trenutak došao je kad su se zlokobni oblaci rata počeli skupljati nad Izraelom. Filistejci su skupili ogromnu vojsku od konjanika, željeznih bojnih kola i legija vojnika koji su mahali posljednjim oružjem. Nasuprot tome, Izraelci su u čitavoj svojoj vojsci imali samo dva mača – jednoga za Šaula i jednoga za njegova sina Jonatana. Svi drugi morali su se snaći – s drvenim kopljima ili grubim gospodarskim alatkama

Tjedan dana ranije, Samuel je upozorio Šaula da čeka na njega u Gilgalu prije nego uđe u bitku. Prorok je rekao da će stići nakon sedam dana kako bi Gospodinu prinio potrebne žrtve.

Kad je došao sedmi dan, a Samuel nije stigao, Šaulovi su se vojnici počeli raspršivati. Što je još gore, kralj nije imao Božju uputu za bitku.

Što je Šaul poduzeo? Je li mirno stajao izjavljujući: "Nije važno hoće li Samuelu biti potrebno i osam dana da stigne; stajat ću na Riječi Božjoj za mene. Živ ili mrtav, bit ću poslušan njegovim zapovijedima!"? Ne, Šaul se uspaničio. Dopustio je da bude svladan svojim okolnostima. I na kraju si je stvorio put zaobilazeći Riječ Božju. Prinio je žrtvu bez Samuela te je kroz to izvršio težak grijeh protiv Gospodina (vidi 1 Sam 13,11-12).

Ne, Bog nikada ne kasni. Sve vrijeme, Gospodin je znao za svaki Samuelov korak prema Gilgalu. On je postavio proroka na nebeski navigacijski sustav, izračunavši njegov dolazak u sekundu. Samuel bi bio tamo sedmoga dana pa makar to bilo minutu prije ponoći.

Kroz vjekove, Bog se nije promijenio. On još uvijek vodi brigu o tome je li njegov narod poslušan njegovim zapovijedima: "Slušajte njegov glas i ne protivite se njegovim zapovijedima" (1 Sam 12,15 – parafrazirano). Nije važno jure li naši životi iz nadzora, mi moramo hodati u potpunom povjerenju u Gospodina. Čak ako stvari izgledaju i beznadne, ne smijemo djelovati u strahu. Naprotiv, strpljivo moramo čekati na njega da nas izbavi, kao što obećava njegova Riječ.

Činjenica je, kad je ogromna filistejska vojska navalila, Bog je stajao ravno uz Šaula. On je poznavao krizu u kojoj se Šaul našao i njegovo je oko bilo na svakom detalju.

Naš Bog vidi svaki detalj vaše krize. On vidi sve životne probleme koji vas pritišću. I potpuno je svjestan da vaša situacija iz dana u dan postaje gora. Oni koji mole i čekaju na njega s mirnom vjerom nikada nisu ni u kakvoj stvarnoj opasnosti. Štoviše, on zna sve vaše panične misli: "Ne znam kako bih ikada mogao otplatiti ovaj dug … Nemam nikakve nade za moj brak … Ne znam kako mogu zadržati svoj posao …" Međutim, njegova zapovijed za vas još uvijek drži istinu: "Ne paničari i ne idi ispred mene. Od tebe se ne očekuje ništa drugo nego da moliš – i oslanjaš se na mene. Ja dajem čast svakoga tko stavlja svoje pouzdanje u mene."

Promotrite ove riječi koje je Bog dao svojoj Crkvi: "Bez vjere nemoguće mu je ugoditi" (Heb 11,6). "U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište" (Ps 62,9). "Štovatelji Jahvini, u Jahvu se uzdajte! – On je štit i pomoćnik njihov" (Ps 115,11). "Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze" (Izr 3,5-6).

Nevjera je smrtonosna, njezine posljedice tragične. Ako se pokušamo osloboditi iz naših kušnji umjesto da se pouzdamo u Boga da će nas provesti kroz njih, suočavamo se s užasnim posljedicama.